Quantcast
Channel: Calatorii Archives – Doru Panaitescu
Viewing all 89 articles
Browse latest View live

A sasea nestemata si o maratonista de plaja #biodiversitate #biroulmobilinbarca

$
0
0

Da, este ora 1 dimineata si ma pregatesc sa imi strang ortacii – fratii de arme – pentru o incursiune de jaf si prada in inima Deltei. Tinta noastra: doua specii “tari”. Una este a sasea nestemata din familia Viperidae, a doua este cea mai rapida si mai asiatica dintre soparlele Romaniei. Va las cu doua imagini ale acestor doua specii, pe care sper sa le gasim conform planului: întâi vipera de stepă (Vipera ursinii moldavica) – singura subspecie de pe teritoriul Romaniei ce imi lipseste din portofoliu; apoi tinta secundara dar la fel de importanta: soparla de nisip (Eremias arguta).

rszDSC07439 crop_2048x1365
[Vipera de stepa are o distributie ciudata in Romania si restul Europei; aici este prezentata ruda sa ardeleana, subspecia Vipera ursinii rakosienis, fotografiata in acest an langa Cluj]

rszDSC07410 crop_2048x1365
[Vipera de stepa este adaptata si mersului pe nisip; iat-o deocamdata pe pajistea manoasa din Ardeal unde am surprins-o anul acesta cu aere de modelling]

rszDSC02951 crop_2048x1366
[Șopârla de nisip este, spre deosebire de vipera de stepa, tributara exclusiv habitatelor nisipoase; aici este ruda sa de la Vadu, una din putinele plaje unde poate fi admirata]

rszDSC02969 crop_2048x1366[Șopârla de nisip este un alergator formidabil; e nevoie de multa dibacie sa o poti fotografia odihnindu-se pe nisip, locul ei preferat de joaca]

Ne vom trage apoi sufletul la o ciorba de peste. Si o baie in mare, pentru ca atunci cand ai #biroulmobil in barca, e mai usor sa tragi chiulul de la Exceluri… :)

Expeditia in Delta Dunarii face parte din proeictul #delteleeuropei organizat de Wildescapes cu sprijinul Telekom Romania. Partener logistic: Goodyear Romania

The post A sasea nestemata si o maratonista de plaja #biodiversitate #biroulmobilinbarca appeared first on Doru Panaitescu.


Pledoarie pentru aventură #suntaventurier

$
0
0

Am avut primul contact cu sporturile de aventură în anul 2000 și, încă de atunci, mă roade o mare curiozitate: de ce susțin oamenii că fac sporturi extreme? Este o sintagma extrem de defectuoasa și de păguboasă pentru că nu reflectă deloc realitatea. Aș vrea să povestim puțin despre aceste sporturi cu risc, sporturi de aventură sau sporturi extreme, cum greșit le cataloghează prea multă lume…

IMG_9956crop
[Săriturile cu parașuta fac parte din categoria sporturilor de aventură “de încercat măcar o dată în viață”. Săriti cu un instructor experimentat și veți avea parte de “senzații tari”]

Adrenalină sau noradrenalină?

După cum probabil ați mai citit, adrenalina, descoperită înca de la începutul secolului trecut, este un hormon secretat de organism care intervine în situatii iesite din comun, generând (printre altele) randament muscular sporit, ceea ce ne permite sa depășim propriile “recorduri” in situatii-limită.
Ce nu știu însă destul de mulți oameni este ca organismul nostru secretă nu doar adrenalină, ci și noradrenalina (sau norepinefrină). Acest hormon face “cam același lucru” dar nu prea. La ce ma refer?

Adrenalina(epinefrina) este secretata de organism când vine camionul pe contrasens și rupe autobuzul cu turiști in două, iar tu te vezi nevoit să scoți oamenii de sub dărâmături – randamentul muscular al salvatorilor profesioniști sau de ocazie este mult îmbunatățit (pe termen scurt).

Norepinefrina apare însă în alte condiții: de pildă apare inainte de un maraton sau o cursa de biciclete. Apare înainte de o urcare nervoasă la offroad. Apare înainte să dai tufa la o parte să vezi vipera cum te sâsâie. Apare înainte să lași caiacul în apa învolburată a Jiului. Apare înainte să înfigi pioletul în cascada de gheață pe care vrei să o escaladezi… Ați înțeles acum, banuiesc, ideea: pe scurt, norepinefrina te ajută, combinat cu frica aferentă (fără de care nu ai ce căuta intr-un club de sporturi de aventură) să îți practici cu succes sportul preferat, în pasajele mai “serioase”.

10653291_10205664066063367_7696739440439315304_n
[Un alt sport de aventură este rapelul prin cascade: canyoningul este un sport recent, inventat de francezi pe canioanele lor înguste, în mare vogă în ultimii ani în întreaga Europă]

Așadar nu confundati adrenalina pur dictată de frică (sau dictata pur si simplu de insolit – la multe persoane reacția apare cand intră într-o pădure intunecoasă, unde altul s-ar simți in largul său – ce este extrem pentru unii e normal pentru alții – și aste se educă, evident, în timp, cu multe ieșiri in medii considerate ostile de majoritate)

Sport extrem sau sport de aventura?

Acum, probabil ați văzut de-a lungul ultimilor ani (ca să nu zic zeci de ani) numeroase reclame în care tot felul de tineri, mai mult sau mai puțin rebeli, fac tot felul de neghiobii, de la datul cu tomberonul sau cu coșul de cumpărături la vale până la coborât în mare viteză cu bicicleta printre mașini pe Valea Prahovei. Asta nu e sport extrem, este inconștiență. Sport de aventură înseamnă de fapt pregătire fizică, distracție cu măsură să nu ajungi pe targă sau mai rău dupa trei secunde de glorie, înseamnă echipament adecvat și mai ales… să știi când să te oprești.

Să nu confundăm așadar riscul cu inconștiența: pentru un “adrenaline junkie” totul se rezumă la trăirea intensă de moment – la limita dintre manie și dependență, în vreme ce pentru un practicant serios al unui sport de aventură totul devine un stil de viață, fie că e vorba de sailing, escaladă in pereții Alpilor, ciclism montan sau fotografie de animale sălbatice.

resize20141031_122907_1600x900
[Una din pasiunile mele puțin înțelese de oamenii obișnuiți: fotografia de animale sălbatice te face nu doar să te apropii (periculos de aproape, după unii) de lighioanele cu pricina, ci și să începi să citești și să te documentezi extrem de mult pentru reușita expedițiilor fotografice specializate]

Primul contact cu noradrenalina

Cât despre mine, cand m-am apucat de sporturi de aventura in 2000, nici prin cap nu-mi trecea ca aceste sporturi vor deveni incet incet o religie pentru mine. Declicul l-a făcut un parc de aventură din valea Jiului, unde, în condiții de maximă siguranță și cu personal bine instruit, am invins in nenumărate feluri frica de inălțime și am facut o sumedenie de exerciții, de la traversarea cu tiroliana sau punți indiene pănă la pendulări și salturi în gol.
Am mers cu colegii mei de muncă de pe atunci la un teambuilding: evident, nu știam ce ne așteaptă, iar programul cu corzi, la înălțime, din acea zi de vară din anul 2000 mi-a schimbat complet felul în care am ințeles că trebuie să îmi trăiesc viața.

Azi, după 16 ani de sporturi de aventură, constat cu bucurie că avem numeroase opțiuni pentru toate generațiile de amatori de sport de aventură: de la cluburi și alte forme de organizare serioasă a acestor sportivi, până la parcuri de aventură dedicate marelui public.

Scriu acest articol de la bordul unei ambarcațiuni cu vele, acest weekend fiind dedicat sporturilor cu pânze. Ieri am mers cu o barcă de competiție de 40 de picioare, pe vant puternic, dar… cu vestă pe mine, protejat de soare, ascultând cu sfințenie comenzile skipperului și atent în fiecare secundă la ce se întâmplă în jurul meu.

rszDSC01182_2048x1365
[Si o fotografie regulamentara de la bordul unei ambarcatiuni cu panze – este una din activitatile ancestrale care ne-au modificat din maimute in oameni, alaturi de trasul cu arcul, orientarea in munti, inotul sau explorarea pesterilor]

Asta înseamnă sport de aventură, ceva ce poți face nu doar o dată, pentru senzații tari, ci la nesfârșit, ca o îndeletnicire de weekend, aidoma împletitului de goblenuri.

Photo6
[Mulți cred că offroadul nu este un sport de aventura. Ba nici măcar un sport. Iata o imagine de la un traseu unde am dat jos niște kilograme bune asigurand mașinile pe lateral într-un sector cu înclinare laterală peste limitele mașinilor]

Dacă unora le place să-și petreacă timpul liber cu activități la limita sedentarismului, le doresc succes. Viața poate fi trăită la fel de bine pe o barcă, atârnat în ham, pe o mașină cu roți cramponate pe un traseu cu noroi sau cu o mască pe față și un tub de oxigen în spate.

Un îndemn adresat tuturor: practicați sporturi de aventură, nu sporturi extreme!

Știu că mulți din cei ce mă citesc sunt principial certați cu sedentarismul dar încă se codesc. Lor și celor ce vor să își trăiască viața cum le place le zic un singur lucru: doar înșivă vă puteți depăși limitele. Doar înșivă puteți aduce un dram de savoare în viața voastră.

Opțiuni de practicare a sporturilor de aventură aveți și pe coclauri, și în oraș (și uneori și în drum spre casă sau spre birou). Trebuie doar să vreți să faceți ceva să simțiți că trăiți. Vă stau la dispoziție cu sugestii de sporturi și activități “aventuroase”, trebuie doar să vă săpați în sedimentul de emoții personale și să vă alegeți un sport pe care sa-l practicați. Echipament și loc de joacă veți găsi apoi negreșit!

În zilele următoare veți vedea mai multe povești scrise pe hashtagul #suntaventurier pe Twitter, respectiv pe Facebook. Stați cu ochii pe ele, puteți să găsiți variante de a lua contact cu sportul de aventură mai ușor decât bănuiți!

Până ne vedem sau ne revedem in patria norepinefrinei, rămân ce am fost, al dumneavoastră, #suntaventurier!

doru_panaitescu

The post Pledoarie pentru aventură #suntaventurier appeared first on Doru Panaitescu.

O testoasa marina in vizita pe litoralul romanesc #biodiversitate

$
0
0

Toamna aduce surprize de proportii pe litoral: o testoasă marină (Caretta caretta) a fost prinsa azi dimineata in plasele pescarilor de la una din cherhanalele de la Vadu. Acestia au sunat la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta si exemplarul, lung de aproape 1 metru si cantarind aproximativ 40 de kilograme, a fost transferat intr-un bazin cu apa de mare unde a primit ingrijiri si hrana, urmand a fi eliberat. Spre norocul meu (daca as putea sa ii zic asa), eram chiar la Vadu cand am primit vestea (multumesc inca o data, Tibor!) si, ajutat de Marian Tudor, am reusit sa vad si eu pentru prima data, pe teritoriul Romaniei acest magnific chelonid ((nu va ascund ca imi planificasem o mica vacanta în Zakyhthos special pentru madam Caretta)).

rszDSC09074_2048x1365

Caretta este singura reptila accidentala din fauna tarii noastre. In anul 1968, un alt exemplar ratacit a ajuns in plasele pescarilor care pescuiau la gurile Dunarii. Exemplarul a ajuns intr-un final la Muzeul din Tulcea, dupa ce a fost ucis in prealabil, acest caz fiind pentru mult timp singura aparitie a speciei in apele teritoriale ale Romaniei. Testoasele din aceasta specie pot ajunge la cateva sute de kilograme si pot calatori mult, motiv pentru care probabil am avut si ocazia sa o vad pe teritoriul Romaniei. Exemplarul capturat azi de pescari si dus la Delfinariul din Constanta are patru contuzii pe plastron (zona ventrala), motiv pentru care specialistii o tin sub observatie.

rsz20160906_112626_2048x1152
[foto: Adrian Bilba]

Testoasa este insa in stare buna, fiind vioaie si relativ greu de fotografiat din afara bazinului. Neavand la mine o camera Gopro sau ceva similar, subacvatic, m-am multumit sa o pandesc pana am imortalizat-o ieșind afară să respire.

rszDSC09022_2048x1365

Imediat au inceput interminabilele discutii pro si contra referitoare la locul eliberarii animalului. O tabara sustine minima interventie, propunand eliberarea chiar in locul care a fost prinsa. Avantajul este evident: minim de stres, iar testoasa isi poate urma calatoria (chiar daca a gresit putin culoarul clasic de vagabondaj prin Mediterana). Pe de alta parte, riscul de a fi din nou prinsa in plasele pescarilor este mare. A doua tabara sustine eliberarea sa in Marea Egee. Avantajul ar fi ca ii cresc mult sansele de supravietuire, testoasa nefiind adaptata conformatiei malului Marii Negre, faunei de aici, temperaturilor apelor de coasta etc. Dezavantajul este dificultatea transportarii in bune conditii si prelungirea inutila a starii de captivitate si implicit de stres.

rszDSC09000_2048x1365

Eu am fost realmente bucuros sa aud ca aceasta superba specie poate fi vazuta pe teritoriul Romaniei, asa ca am mers intr-un suflet la Delfinariu si, prin amabilitatea celor de acolo, am realizat aceste fotografii si am incheiat capitolul herpetofauna romaneasca. M-am indragostit pe loc de placidul urias al marilor, facand curat in bazin si urmarind inotul gratios. Sunt convins ca in libertate ar fi si mai gratios, asa ca mi-am promis sa merg in sezonul urmator sa o vad in libertate in Marea Egee. Fiind in plin proces de #expedition1001, nu aveam cu sa nu ma implic personal in poveste. pe langa ajutorul dat celor de la Delfinariu (va spun, a fost o placere deosbita sa curat de frunze bazinul in care inota probabil una din cele mai bune inotatoare din regnul animal), ba mai mult, am contactat doi specialisti in testoase marine pentru a-i ajuta pe cei de la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii din Constanta sa ia cea mai buna decizie in ceea ce priveste locul eliberarii testoasei.

rszDSC09001_2048x1365

Specia este la a doua semnalare, fapt care intareste locul sau (chiar si din postura de specie accidentala) in fauna Romaniei. Era o chestiune de timp sa vina o a doua semnalare dupa cea de la Sfantu Gheorghe de acum aproape 50 de ani, fapt enuntat de Vlad Cioflec inca din aprilie 2016 la el pe blog (pe care va recomand sa-l urmariti, mai are multe povesti in tolba despre speciile autohtone de herpetofauna si avifauna).

Aici gasiti un videoclip cu frumoasa testoasa marina.

PS In graba mea, am uitat sa va spun ce cautam la Vadu. Pe frumoasa asta asiatica… Este vorba, desigur, de șopârla de nisip (Eremias arguta)

rszDSC09134 crop_2048x1366

Si un portret cu acest veritabil alergator pe nisip, care ne-a cam scos sufletul, sa ii vedeti de aproape solzii…

rszDSC09125 crop_2048x1365

Inca ceva: o buna parte din fotografiile mele cu reptile si amfibieni se vor concretiza intr-o carte dedicata herpetofaunei Romaniei. Sper sa terminam editarea si sa o publicam in aceasta toamna. Caretta avea deja pregatita o pagina, acum va fi ilustrata din tolba proprie. Me vewwwy vewwy happy!

The post O testoasa marina in vizita pe litoralul romanesc #biodiversitate appeared first on Doru Panaitescu.

Expozitie de fotografie cu tema “Orhidee” la Gradina Botanica din Bucuresti

$
0
0

De cativa ani admir munca unor oameni (dintre care unii, se stiu ei care, chiar apropiati) care fac cam ce fac eu pe zona de fauna, doar ca… pe orhidee. Recunosc sportiv ca alergatul prin munti (si nu numai) dupa flori e putin prea static (deocamdata) pentru mine, dar… orhideele sunt poate cea mai spectaculoasa parte a muncii celor pasionati de botanica si unele din orhideele din Romania chiar arata spectaculos, fiecare specie avand povestea ei. De aceea am tresarit de bucurie afland ca luna ce vine este prilej pentru iubitorii de natura sa vada o expozitie de fotografii cu aceste orhidee (ca mi s-ar rupe sufletul sa vad o expozitie de orhidee rupte si uscate intre niste coperti, ca pe timpuri).

14445742_607518002787801_1172239488_n

Spicuiesc putin din prezentarea acestei expozitii, primita pe email de la bunul meu prieten Mihai Bobocea, care s-a apucat recent de fotografiat orhidee, dar care are deja un palamres impresionant: cateva zeci de specii diferite fotografiate in mai putin de un an. Seamana putin cu munca mea din zona de pasari, reptile si mamifere, nu? 😀 Dar sa revenim:

Forme graţioase şi culori superbe, la asta ne duce gândul atunci când auzim de orhidee. Ne-am obişnuit cu ele ca prezenţe exotice, le asociem cu paradisuri tropicale îndepărtate… Dar daca aţi afla că există orhidee sălbatice şi în România? Şi nu puţine, ci aproximativ 70 de specii diferite, ce înfloresc pe colinele şi munţii României din aprilie şi până în septembrie. Multe dintre ele sunt deosebit de rare, majoritatea sunt periclitate de extinderea activităţilor umane, toate sunt frumoase ca o poezie…

14456845_607518019454466_116893500_o
[Printre fotografiile de la expozitie veti putea admira si aceasta superba orhidee, Neotinea tridentata sau popular untul-vacii, o specie ce poate fi admirata in Carpati si totodata una din preferatele mele. Foto credit: Alin Bradeanu]

Grădina Botanică „D. Brandza” din Bucuresti, în parteneriat cu F64.ro, vă invită să trataţi astenia de toamnă cu superbele orhidee sălbatice ale României. Terapie prin culoare, graţie şi frumos, prin fotografii realizate de câţiva amatori entuziaşti, iubitori ai acestor flori speciale. Expoziţia foto este deschisă publicului între 4 şi 21 octombrie 2016 (zilnic între orele 10:00-16:00), în cadrul Centrului de Educaţie Ecologică din incinta Grădinii Botanice „D. Brandza” (Şoseaua Cotroceni nr. 32).

Fotografiile sunt realizate de Alin Brădeanu, Mihai Bobocea, Gabriel Ice, Nora de Angelli, Corina Ardelean, iar (editare foto profesională realizată de Marius Iancu şi Mihaela Dincă.”

Voi fi si eu prezent marti la vernisaj, mi-ar placea sa ne vedem acolo. Daca nu ajungeti marti, puteti vedea fotografiile cu orhidee timp de aproape 3 saptamani, la Gradina Botanica.

The post Expozitie de fotografie cu tema “Orhidee” la Gradina Botanica din Bucuresti appeared first on Doru Panaitescu.

Drumul vinului: Chișinău – vinării și retur pe drumuri de offroad

$
0
0

Sigur, nu au ce cauta vinul si condusul in aceeasi propozitie. Si totusi, cum ar fi sa aflati ca poti sa intri cu masina de teren intr-o crama? Oocazie prilejuita de un eveniment al fratilor nostri de peste Prut, la care nu puteam sa nu particip. Si cum aburii euforiei s-au ridicat, ma asez la scris sa va depanez fir’a’păr ce s-a intamplat in weekend.

rszdsc02877_2048x1365
[Mașină intre doage de lemn, iuhuu! Mașina mea a rămas afară; din respect pentru crama am urcat intr-o masina “locală” care intra oricum, astfel incat amprenta mea verde sa fie cat mai domoală, chit că nu vorbim de natură…]

Dar să începem cu inceputul: Moldova este in primul rand o destinatie gastronomică interesantă. Credeam că știu totul despre bucataria moldoveneasca, numai de influentele sale… indiene nu. Știm cu toții că la plăcinte și pelmeni (colțunași) nimeni nu-i intrece pe moldoveni. De vin povestim putin mai tarziu.

rszdsc02758_2048x1365
[Opresc la intrarea in Chisinau la o banală… plăcintarie.]

Trag regulamentar pe dreapta, intru in placintarie si constat ca oamenii astia gătesc la… tandâr. Nimic altceva decât un tandoori preluat din bucataria indiană pe filieră cazahă probabil, cert e ca am mancat niste urechi de porc coapte la tandâr si un pui de țară de mi-au aplaudat urechile…

rszdsc02761_2048x1365

Ajung indestulat la punctul de intalnire, la fix sa dau nas in nas cu o “ploișicî” și cu restul participanșilor. Spre marea mea uimire, erau peste 20 de masini de teren, unele bine echipate.

rszdsc02770_2048x1365

Si iata=ne si la sedinta tehnica! Un tip zdravan, Tom, coordonatorul tehnic al convoiului de masini de teren, a tinut o prelegere bilingva, fara a uita s amentioneze invitatii din Ucraina, Rusia, Kazahstan si… Romania. Eu si Mircea fiind singurii bloggeri romani din echipaj, ne-am simtit tare mandri, doar ca… aveam sa stau cu emotii referitor la traseu, masina mea fiind incaltata cu anvelopele Goodyear de vacanta, de vara/semiasfalt 😀 (dar sa nu anticipam)

rszdsc02772_2048x1365

Asa ca ne-am insruit fumos in coloana, alaturi de dubios de multe Mercedesuri ML modificate (un model rar folosit la offroad serios in Romania, aici insa parand sa fie popular, cel putin in acest club de offroad cu care urma sa mergem in turul cramelor fara asfalt)

rszdsc02775_2048x1365

Nava amiral a flotilei noastre ad-hoc – un mercedes G-Klasse care m-a facut sa mustacesc de pofta. Era bine preparat si cu vopseaua aia mata parea desprins din MadMax, editia ingrijita. Dar proprietarul nu l-a menajat, bagandu-l in toate noroaiele si harhaniile posibile.

rszdsc02781_2048x1365

Si iata-ne si la prima crama, Asconi. Un loc bine ingrijit, amenajat rustic, cu multe butoaie (fix pe gustul meu, mor dupa decoratiunile de lemn baituit) unde aveam sa facem prima minidegustare de vinuri la adapostul unei terase umbrite.

rszdsc02807_2048x1365

Un tur rapid prin sectia de productie avea sa ne dezvaluie ca e o crama tanara, dar cu productie buna si ceva premii… Cel putin asa zicea ghidul nostru!

rszdsc02791_2048x1365

Linia de productie arata foarte bine si am vazut pe viu, alaturi de prietenii offroaderi, sticla dupa sticla mergand spre ambalarea finala in apleti. Ceea ce ne-a facut o pofta teribila sa si incercam cateva din vinuturile lor.

rszdsc02805_2048x1365

Sigur, oamenii se respecta: vinurile se prelucreaza in linii moderne, de inox, apoi se invechesc in baricuri de stejar. Moldovenii asti asunt pusi pe treaba cu vinurile, mai ales de cand si-au luat un mic si sincer dar aspru embargou de la Mama lor rasariteana.

rszdsc02812_2048x1365

Salile de deguustare arata tipic moldovenesc. Daca vezi modelel astea inflorate, nu ai cum sa nu-l vezi pe Creanga chefuind cu prietenii lui 😀

rszdsc02826_2048x1365

Sa va mai zic de mirosul de paine coapta ce se amesteca in permanenta cu mirosul de stugure zdrobit si de drojdie, tipic cramelor? Doua minute de adulmecat si am gasit si sursa: un cuptor plin de pâini rumene.

rszdsc02829_2048x1365

Apoi a urmat degustarea, prea pe fuga pentru gustul meu, dar am tolerat ast ape fondul unui grup mare, de peste 60 de persoane. E clar ca aici trebuie sa revii in grup restrans, eventual intr-unul de cunoscatori, de la care mai ai ce invata, oricat eai sti despre vinuri.

rszdsc02830_2048x1365

Pe mine m-a multumit insa intalnirea cu unul din Sauvignon Blanc-urile lor, Sol Negru, care arata la fel de bine cum mirosea in lumina blanda a toamnei.

rszdsc02832_2048x1365

Inca o mica plimbare spre urmatoarea destinatie si am facut si o mica poza de grup. Tratati-ne cu fundul, zicea FHM pe vremuri. Revista cu pricina nu se mai editeaza, dar masinile de teren urcate pe o comama de deal intr-o miriste proaspat exploatata se prezentau tare bine si tare curate. Aveam sa le murdarim a doua zi…

rszdsc02839_2048x1365

Alti cativa kilometri si poposeam la cramele Milestii Mici, poate cele mai ravnite de un pasionat de vinuri. Aici am fost intampinati cu muzica lautareasca, gazdele iesindu-ne cu paine si sare langa o cupa de vin. iar fetele… daa, fetele, fac cinste Moldovei mai dihai ca vinurile lor bune!

rszdsc02850_2048x1365

Aici, la Milestii Mici, am avut una din cele mai faine experiente motorizateȘ cu masinile de teren in crama subterana! Am lasat Patrolul afara si m-am inghesuit intr-una din masinile organizatorilor. Senzatia de a merge cu un Mercedes ML printre butoaie este la fel de greu de explicat in cuvinte pe cat e de prins intr-o poza buna.

rszdsc02853_2048x1365

Am oprit la o cascada miniaturala provenita dintr-un izvor captat in stanca. Rusii isi faceau selfie de zor la cascada, pe model rusesc, eu pozam funduri. De masina, de teren, bineinteles.

rszdsc02866_2048x1365

Cramele Milestii Mici se lauda cu doua recorduri mondiale: cel mai mare numar de sticle (1,5 milioane sticle!) si inca unul pe car eo sa mi-l amintesc pe parcurs. Ce nu o sa uit insa este atmosfera de basm dinauntru. Kilometri de butoaie printre care te poti plimba, fugarit insa de un ghid grijuliu. Probabil au mai gasit mumii cu telefoane in mana de la vizitele precedente, furate de peisaj pe vecie 😀

rszdsc02882_2048x1365

Apoi am mers la salonul de degustare, destul de incapator pentru noi toti. Oamenii astia au industrie serioasa aici. Nu uitati ca mai mult de jumtate din populatia activa lucreaza direct sau indirect in industria vinului. E o carte usor de jucat pentru o tara colinară cu industrie slab conturata si fara iesire la mare. Turism si vin. Și acșient dulșe, aș adauga eu 😀

rszdsc02888_2048x1365

Cramele sunt imense si adapostesc o colectie impresionanta. Am asteptat sa fuga toti spre degustare si, ramas in urma, am reusit cateva cadre fara oameni.

rszdsc02899_2048x1365

Jack Spintecatorul s-ar putea filma aici cu succes. Imbatat de lumina rece a neoanelor, am tuns-o rapid spre civilizatie si oamenii din fata. Erau suficiente mumii pe jos, de asta va arat doar tavanele 😀

rszdsc02921_2048x1365

Zona saloanelor de degustari pastreaza un iz traditionala moldoveneasca, desi grandomania sovietica este prezenta. Vitraliiole bine luminate indulcesc atmosfera apasatoare cu iz de mucegai, tipica unor crame subterane.

rszdsc02930_2048x1365

Marmura si neoane. Sa fugim deci spre vinuri, este tot ce-ti ramane de faxcut cand vezi holurile astea cu aspect de foaier de teatru incrucisat cu statie de metrou.

rszdsc02934_2048x1365

A urmat, fireste o degustare, cu trei vinuri produse aici. M-a impresionat vinul alb, lichiorizat, aici putand sa bem in voie pentru ca am campat chia rlanga crame, unde am intins cu totii corturile (si eu un hamac, sa fie :D)

rszdsc02938_2048x1365

A doua zi ne-am jonctionat cu alte masini si am pornit spre urmatoarea noastra destinatie, Chateau Vartely. Aici am intalnit in parcare o taranula pe roti. Din pacate a venit doar sa ne salute, nu am avut ocazia sa o vedem si la treaba, in teren. Dar recunoasteti ca arata inspaimantator de bine 😀

rszdsc02941_2048x1365

Si mai bine arata domeniul Vartely. Calcarele din zona au fost pastrate sa dea savoare domeniilor. Desi vremea era noroasa, doritorii de peisaje tepene pot insista aici cu aparatul foto. Dar nu pentru foto veniseram noi aici…

rszdsc02950_2048x1365

Ci sa vedem unde se tine la maturat celebra gama Tarabostes, gama premium a celor de la Cahteau Vartely. Un ghid mult mai bine pregatit decat cei din prima zi a povestit cu un accent tipic o sumedenie de detalii despre vinurile lor.

rszdsc02963_2048x1365

Si ciredeti-ma, oamenii astia stiu sa faca turism. Asa arata os tanta pusa la dispozitia turistilor dornici sa aiba o moneda amiture cu cramele moldovenesti. In zgomot asurzitor de stanta (rusii dau bine la ciocan, macar atat) am mers tiptil spre zona de degustare…

rszdsc02968_2048x1365

Un salon neincapator dar cochet ne-a primit cu niste vinuri… nu chiar din cele mai bune ale lor, sa fim sinceri. Am pus asta pe seama faptului ca eram multi. Trebuie sa revin si aici la o degustare cu vinurile lor de top.

rszdsc02985_2048x1365

Roze-ul insa era bun, iar temperatura de servire corecta. Macar atat, ca la Milestii Mici o cam zbarcisera baietii (stiu, sunt pretentios…)

rszdsc02990_2048x1365

Am plecat din crama nu inainte de a fotografia unul din cele mai bune vinuri ale lor. Chardonnay-ul din 2012 nu e ieftin, dar pe buna dreptate. Incercati-l si va veti indragosti!

rszdsc03000_2048x1365

[va urma]

Evenimentul Drumul Vinului Offroad Tour a fost organizat de Terra Valahia cu suportul USAID Moldova, cu sustinerea TrophyTravel Moldova, un eveniment dedicat promovării turismului vinicol în ajunul „Zilei Naționale a Vinului”. Sponsor general Klassika Asigurari. Dintre parteneri: Kimbo, XStyle, AriDami, Imperador, ODDO materiale de construcție, MATTONI, Autodrom Orhei, Parşe Tutun, Poftă bună, CioFilm.

The post Drumul vinului: Chișinău – vinării și retur pe drumuri de offroad appeared first on Doru Panaitescu.

Delicatese din Buila Vânturarița: #gutuipezăpadă – clasa pregătitoare

$
0
0

Saptamana trecuta am primit o dojană serioasă de la un bun prieten: cică aș fi luat-o nițel pe arătură cu fotografiile puse pe Facebook și nu vede de la mine decât reptile. Acum, mno, sezonul e departe de a se fi incheiat, mai am cel putin doua iesiri importante dupa fauna cu solzi pana la finalul anului (sudul Bulgariei, respectiv Sicilia, ambele in luna octombrie), dar i-am ascultat sfatul (multumesc Emilian!) si am decis să vă mai arat și alte lucruri frumoase de pe coclaurii patriei sau de aiurea. Și cum să nu asociem un loc frumos cu o mâncare bună și poate și un pahar de ceva bun? Asa ca iata-ne la prima editie din acest an a Campionatului National de Gatit pe Zapada – faza pregatitoare, ca zapada nu s-a aratat, desi temperaturile erau potrivite. Să începem, așadar, cu gutui umplute cu kafta (o rețetă ce îmbină gustul dulceag al gutuilor cu iuțeala tipică tocăturilor arăbești, ușor de procurat de la magazinele etno-gourmet din Bucuresti).

rszdsc01537_2048x1368
[Fotografia e de la o editie trecuta, dar cu ea in cap am pornit la drum, pentru ca adevarul e ca e mai frumos sa intreprinzi o ceauneala de weekend departe de casa, lucru cu car ev-am obisnuit de-a lungul anilor]

Weekendul ce tocmai s-a terminat mi l-am petrecut in inima munților, în Parcul National Buila Vânturarița. Un loc despre care putini români știu macar unde se află situat (mai porecis, în sudul Muntilor Capatanii din masivul Parâng, la aprosimativ 15 kilometri de Baile Olănești), dar care pentru mine este in top 20 locuri unde merg cel puțin un weekend pe an. Voi reveni într-un articol viitor cu aceasta lista a locurilor unde trebuie sa mergi macar o dată pe an, fiti pe pace.

rszdsc03635_2048x1365
[Aceste creste semete se vad din cabana si pe branele lor ies caprele negre; le-am vazut nu o data, diminetile in special. Crestele sunt calcaroase si alintate de localnici “stoguri” – clai de fan, datorita aspectului similar ca forma]

Locul este de o pitoreasca si neatinsa salbaticie, fapt confirmat de nenumaratele urme de cervide si carnivore gasite de mine sâmbăta, dupa o ploaie strașnică, în albia secată a unui rau ce alimenteaza un canion spectaculos: Canionul Cheii. Albia secată este prilej fotografic nemaipomenit pentru iubitorii de fotografie de peisaj, asa ca am oprit în drum spre cabană sa imortalizez peisajul de toamna cu etaj de amestec, multicolor in aceasta perioadă.

rszdsc03595_2048x1365
[Adunatura asta de lemne si frunze stranse de viituri se numește popular “gârdă” – cei care bat Apusenii știu și satele in partea Scărișoarei unde fenomenele similare de transport de material detritic de catre torentii de pe raurile repezi au dat numele localitașilor din zonă]

Patul albiei raului, cum va ziceam, este o alternanta de bolovanisuri cu limbi de nisip. Peisajul are aici un aspect diluvian, iar o plimbare de unul singur pe aici iti da oarece fiori pe spinare, mai ales cand stii ca locul e intesat de fauna. In fundal, celebrele stoguri, intesate de pesteri de versant, unele din ele cu acces dificil, dar frumos concretionate… si iata un alt motiv sa revin aici.

rszdsc03611_2048x1365
[Fotografiind de la nivelul solului veti obtine intodeauna o persectiva interesanta a peisajului; cerul, stogurile, padurea de foioase si bolovanii din prim plan recompun frumos aceasta alternanta coloristica, subliniind maretia locurilor]

Desi marcajele forestiere exista, aspectul padurii este senzational, amintindu-mi de padurile virgine vizitate de mine in alte locuri din Carpati prin Maramures, Calimani, Zarnesti sau Retezat. Padurea este deasa si intunecoasa, dar zonele umbrite alterneaza cu poienile largi sau stancariile golase, ce lasa lumina sa bucure ochiul avid de frumos. Trebuie doar o plimbar eprin zona sa descoperiti si alte subiecte fotografice deosebite.

rszdsc03620_2048x1365
[Muschii verzi incalta frumos partea de jos, cu radacini semiaeriene desprinse din trunchi a copacilor seculari din padure, care lasa un covor de frunze rosii, placute ochiului satul de betoane. In fundal se vad peretii calcarosi ai vaii ce duc spre canion, intesati cu trasee de escalada, pe care le-am incercat de cateva ori si carora le promit o revedere cu degetele mele si papucii de escalada primavara urmatoare]

Dar să ne întoarcem la oile noastre. Am venit in Buila cu un gand mișelesc: să strivesc iar corola de minuni a lumii cu o reteță culeasă de mine acum niște ani, pe care anul asta vreau sa o fac cat de des pot in sezonul rece: Gutui pe zapada. Evident, fiind o mancare calda, asocierea numelui pare cel putin bizara. Dar prima data cand am facut aceasta reteta, in Mehedinti, ceaunul fierbea pe foc iar noi eram inconjurati de zapada. Da, gutui si nu cartofi. Sunt satul de cartofi si constient de alienarea gastronomica produsa de clasica asociere carne-cu-cartofi, usor de gasit in toate bucatariile lumii, ca sa nu mai vorbim de tavalugul fastfood ce vine implacabil pentru noi.

rszdsc01564_2048x1368
[Această fotografie dateaza din februarie 2014. Ca si in Buila, si aici aveam meseni din cale afara de curiosi si pofticiosi. Ba unii umblau si cu aparatele dupa ei 😀]

De aceea as vrea sa institui aceasta mica traditie: la prima zapada serioasa noi sa gatim aceasta reteta, iar combinatie de peisaje albe si mancare gustoasa sa ne tina in viata pentru cel putin inca un sezon rece :D. Așadar, rețeta! Se aleg niste gutui galbene, frumoase si mari, suficiente incat sa umple jumatate din ceaunul pe care il aveti in dotare. Recunosc sportiv: cand am ajus in Buila am remarcat dublarea numarului de meseni real interesati de subiect, asa ca… am lasat ceaunul meu deoaprte pentru unul mai chipes si mai pantecos gasit la cabana, iar pentru a indestula pe toata lumea am “inmultit” reteta, umpland si alte legume. Dar sa nu anticipam.

rszdsc03640_2048x1365
[Gutuile galbene trebuie taiate in jumatati si scobite. Cu cat mergeti mai mult in iarna, cu atat gutuile, tinute pe pervaz sau prin camarile bunicilor, vor fi mai parfumate si vor da gust mai bun mancarii]

Si, pentru ca mesenii continuau sa se stranga, sa prolifereze amenintari si injurii la adresa celor ce ar cuteza sa ii lase neogoiți, am scos rapid niste trupe de elite care sa flancheze adversarul si sa il oboseasca prin actiuni de gherilă: am scobit repede si niste dovleci, urmand sa ii capacesc prin intermediul unor jumatati de foi groase de ceapa rosie, toate aceste gusturi ajutand la desavarsirea unei opere pantagruelice cu iz local.

rszdsc03639_2048x1365
[Dovlecii pot avea orice dimensiune. Ei vor fi taiati in doua sau trei bucati, in functie de lungime, scobiti cu migala si umpluti cu carne tocata]

Dupa umplere, dovlecii vor fi acoperiti cu jumatatile de foie de ceapa, pana capata o usoara forma de ciuperca imaginara cu carne (spre spaima vegetarienilor, care deja pot parasi aceasta pagina). Asezati “soldatii” cu-ceapa-in-cap langa ceaun, pentru a umple eficient spatiile dintre gutui si a le propti mai bine.

rszdsc03650_2048x1365
[Nu va sfiiti sa depasiti binisor marginea dovlecilor cu carnea tocata. Aceasta se strange la fierbere si lasa multa grasime, care se va scurge in ceaun]

Acum, trebuie sa va zic un mic secret: gutuile astea umplute trebuie “aburite”. Apa sau zeama care fierbe si le abureste nu trebuie sa le atinga, mai ales ca grasimea din kafta (carnea arabeasca imbogatita cu bulgur si condimentata, usor de gasit doar in sudul tarii, in Bucuresti, Constanta si poate si alte orase cu cominitati de turci sau tatari) se lasa pe fundul ceaunului si trebuie scursa sau extrasa cu lingura. De aceea, va recomand ca pe fundul ceaunului sa puneti un “pat de legume”.

rszdsc03641_2048x1365
[Pentru acest ceaun am folosit ceapa, morcovi si telina. Puteti insa folosi orice alte legume “tari”, asumandu-se ca se pot lipi si ca, probabil, nu vor fi mancate decat de cei care au intarziat la masa si se vor multumi cu ce mai gasesc prin ceaun 😀]

Pentru fanii căciulilor ciudate, iata-l pe subsemantul in actiune, pregatind de umplere dovleceii, insotit de nelipsita caciula de camuflaj cu ciucuri, proaspat scoasa din dulap pentru sezonul rece. Nu e cea mai reusita fotografie, dar multumesc celui ce mi-a subtilizat aparatul foto pentru o mica imortalizare a autorului acestei mici orori gastronomice:)

rszdsc03645_2048x1365
[Nu este musai sa fiti imbracati in camuflaj cand faceti aceasta reteta. Dar cum pitigoii mari, motati, codati si de bradet roiau in zona in stoluri de iarna, formate din zeci de indivizi, mai fugeam de la ceaun pentru cateva cadre]

Si iata si unul din pitigoii mei preferati, un bulgare pufos si greu de prins in cadru, la cat de rapid se misca prin coronament. Eu l-am surprins pe o stinghie de langa cabana, intr-o zona cu ceva mai multa lumina. De-ar fi fost galben complet, il aruncam si pe el in ceaun 😀

rszdsc05301-crop_1531x1536
[Acest pițigoi de munte (Poecile montanus) este unul din cei mai mici si mai rapizi pitigoi de pe la noi. Din fericire, iarna sunt aprigi in cautarea hranei, astfel incat o hranitoare iscusit instalata la margine de pădure va poate spori sansele de a-l imortaliza]

Intorcandu-ne la patul nostru de legume: puneti cu generozitate legumele taiate (in bucati mari – cat doua cutii de chibrituri lipite) inclusiv pe peretii ceaunului. In procesul de aburire, legumele aceastea se vor lipi si vor impiedica gutuile, soldatii-dovleci si alte legume umplute sa se lipeasca de ceaun si sa produca vociferari din sala.

rszdsc03643_2048x1365
[Sigur, sunteti liberi sa folositi orice leguma doriti. Sfatul meu insa este: legume tari pe fundul ceaunului (ceapa, morcovi, telina etc), gutuile si celelalte legume sau fructe umplute si deasupra capacele din legume moi (rosii, ardei)]

Un detaliu cromatic de umplere: ce vedeti desupra gutuilor sunt bucatelele de dovlecei de la scobitura de rigoare. Ele vor imbogati sosul pe care unii il vor ataca inarmati cu coaja de paine proaspata (sper ca sunteti la ora mesei cand cititi asta si ma injurati vartos).

rszdsc03644_2048x1365

Sigur, nu puteam sa povestim despre intreg acest proces (care din fericire nu dureaz amai mult de 20 de minute de la prima ceapa curatata pana ce fundul ceaunul este mangaiat de flacara iute a focului de lemne din vatra de foc sau din soba) fara sa desconspiram licoarea de langa. Noi aici am stropit autorii faptei cu un whisky de secara canadian, evident, cu masura. Ceea ce va doresc si dumneavoastra!

rszdsc03648_2048x1365

Imi dau seama ca sunt usor de pe alta planeta cu aceasta povestire, asa ca revin cu picioarele pe pamant si ma transform intr-un veritabil hipster montan. Iata si un clasic footsie, varianta coclauristica: in loc de picioare goale, descult in nisip, niste bocanci puturosi. iar in loc de clasicul volum de poezii de la carturesti, un volum hiperglicemic de fonta. Selfie #cuceaunul, neamule!

rszdsc03651-crop_2048x1365

Acum lucrarea este gata de actiune. Urmeaza 4 ore de fiert molcom, la foc iute, musai cu capac, la abur, fara a mesteca deloc in ceaun. Timp in care sticla de whisky s-a dus usor usor pe gatlejurile mesenilor de care a trebuit sa imi pazesc sfanta lucrare.

rszdsc03652_2048x1365

Poza de final am ratat-o, din motive evidente. Pana sa las ceaunul jos si mi-am luat iar aparatul la gat, blidurile baietilor ce tocmai venisera din creasta Builei erau pline si ranjetele inconjurasera masa. A urmat o perioada de tacere. I-am inteles. Sa le fie de bine, bine ca ni s-a intamplat noua!

rszdsc03655_2048x1365
[Cum ziceam, am ratat poza “de grup”. Dar am reusit una de detaliu, unde se vad condimentele arabesti care au inmiresmat suplimentar lucrarea]

In final, va las cu una din cascadele de langa cabana… si va rog sa nu veniti aici daca nu intelegeti ce inseamna habitatul montan neatins. La fel, sa nu veniti doar pentru ceaun. In fond, mancarea e mai buna asociata cu o plimbare, nu?

rszpict0183_2048x1362-2

The post Delicatese din Buila Vânturarița: #gutuipezăpadă – clasa pregătitoare appeared first on Doru Panaitescu.

AFK – Am plecat in #sicilia12

$
0
0

Dragii mei, pana pe final de octombrie nu mai dati de mine decat daca arde. Am plecat intr-o noua expeditie prin sudul Mediteranei, in cea de-a douasprezecea incursiune prin Sicilia. rszdsc05770_2048x1363

Orase baroc, fauna, branzeturi, vulcani, vinuri crescute pe soluri vulcanice, fructe ciudate, mieri deosebite, toate intr-o noua expeditie tipica mie 😀 – #expedition1001
Este prima data cand sunt insotit in Sicilia pe toata durata sejurului de nutritionistul meu permanent, Mircea Panaitescu, care probabil o sa imi taie elanurile ceaunistice si nu numai. :)

Bineinteles, prelungim sezonul de herpetofauna. In imagine, pana o sa va delectez cu noi specii, un comportament interesant, teritorial, la soparla italiana de ziduri (Podarcis siculus), cel mai usor de reperat soparloi indiferent unde va aflati pe insula.

rszdsc01576crop_2048x1366

Partenerii nostri in aceasta expeditie sunt Samsung (voi testa un Galaxy S7) si Telekom Romania, care ne va ajuta sa relatam mai usor #experienteimpreuna. Cazarea, ati ghicit, #cuhamacul, oferita de MinorSwing Hammocks. In imagine, o campare modesta, in padurea de pini. Acum vom cauta paduri de castan comestibil (Castanea sativa) si de brad sicilian (Abies nebrodensis)…

rszdsc03414_2048x1365

The post AFK – Am plecat in #sicilia12 appeared first on Doru Panaitescu.

Primul meu interviu filmat: interviu cu Nora di Angelli despre orhidee

$
0
0

Va povesteam inca de luna trecuta ca viata de consultant iti oferta oportunitati nebanuite. Din dragoste pentru biodiversitate, am acceptat provocarea celor de la Hotnews sa fiu reporter pentru o zi si iata primul meu interviu filmat cu Nora di Angelli, o mare pasionata de orhidee, autoarea unora din fotografiile expuse in cadrul Expozitiei de Fotografii cu Orhidee din flora spontana a Romaniei, de care am mai povestit pe blog.

1. De unde vine denumirea familiei Orchidaceae?/Care este originea numelui familiei Orchidaceaelor?

Din punct de vedere simbolistic, in multitudinea si varietatea de culturi ale lumii, exista foarte multe legende si mituri care descriu atat aparitia/nasterea orhideelor, cat si originea numelui lor, cele doua fiind strans legate. Multe dintre acestea am incercat sa le descriu in cartea pe care o voi publica anul urmator, intitulata ‘O incursiune in fascinanta lume a Orchidaceaelor’. Dupa parerea mea, dintre toate, cel mai sugestiv este Mitul lui Orchis, una dintre cele mai frumoase povesti ale mitologiei grecesti.

Legenda povesteşte despre o petrecere dată în cinstea lui Dionysos (zeul vinului şi al plăcerilor la greci), sau Bacchus, în mitologia romană, şi despre efectele vinului şi ale orgiilor care acompaniau de multe ori aceste petreceri. La festivitate, printre invitaţi se aflau menadele (aiuritele sau exaltatele), frumoasele şi seducătoarele nimfe și satirii – bărbați pe jumătate oameni, pe jumătate ţapi, toţi aparţinând cortegiului lui Dionysos. Printre aceştia, la petrecerea din mijlocul pădurii, Dionysos îl invitase şi pe tânărul Orchis, fiul unui satir de la care dobândise un puternic impuls sexual, și al unei nimfe numite Satyrion, de la care moştenise frumuseţea şi senzualitatea sa deosebită. Bând prea mult, Orchis şi-a pierdut controlul, încercând să siluiască una dintre preotese, favorita lui Dionysos. Înfuriate de lipsa de respect a tânărului, menadele, sau bacantele, l-au condamnat la moarte pe tânărul necugetat, lăsându-l să fie sfâşiat de animalele sălbatice. Tatăl său, satirul, a implorat zeii să-i întoarcă la viață fiul mort, dar zeii l-au refuzat. În schimb, ei i-au transformat trupul într-o plantă micuţă şi gingaşă, o orhidee. Se spune că prin acest act de justiţie divină, testiculele tânărului s-au metamorfozat în rădăcinile plantei, tuberculii orhideei având o formă asemănătoare organelor sexuale masculine. Frumusețea lui a devenit frumuseţea florii de orhidee, neasemuite în regatul plantelor. În acest fel, numele nefericitului tânăr a devenit asociat, pentru greci, cu floarea în care a fost transformat, la început ei numind această floare Satyrion sau Satyrion feminina şi, mai târziu, Orchis, floarea devenind astfel un simbol al frumuseţii şi senzualităţii.

Din punct de vedere stiintific, cele mai vechi consemnări scrise despre orhideele mediteraneene au fost făcute de către filozoful grec Theophrastus (372-287 î.Hr.). El a fost studentul preferat al filozofului şi matematicianului grec Aristotel (384-322 î.Hr.), care l-a numit succesorul său și conducătorul Lyceum-ului (Şcoala aristotelică). Theophrastus a moștenit lucrările botanice ale acestuia și a continuat să le dezvolte. El a efectuat numeroase experimente și a dezvoltat primele sisteme de clasificare a plantelor și animalelor.
La Atena, Theophrastus a fost responsabilul primei Grădini Botanice. Două din scrierile sale, Historia Plantarum – O istorie a plantelor și Causis Plantarum – Întrebări despre plante, există şi astăzi, ele fiind traduse în limba latină încă de la mijlocul secolului al XV-lea. În cuprinsul acestora, Theophrastus a consemnat toate cunoştinţele sale despre speciile de plante exotice din India, Persia, Bactria, Siria, Egipt și Libia, incluzând printre acestea şi câteva specii de orhidee din Orientul Apropiat. Historia Plantarum se compune din nouă volume care cuprind anatomia plantelor, germinarea semințelor, diferențele dintre plantele sălbatice și cele cultivate, legumele, cerealele, plantele perene, precum și proprietățile medicinale ale acestora. Datorită muncii sale, Theophrastus este supranumit şi părintele botanicii și al taxonomiei.
Timp de mai multe secole, Historia Plantarum a fost un ghid indispensabil pentru predarea și înțelegerea botanicii. În volumul al IX-lea, Theophrastus descrie o plantă ce avea îngropaţi doi tuberculi mici și ovoidali, pe care o numeşte orkhis, denumire inspirată de cuvântul antic grecesc pentru testiculele mamiferelor. El foloseşte acelaşi cuvânt şi pentru a denumi unele dintre speciile terestre de orhidee mediteraneene ale căror rădăcini aveau caracteristici fizice similare. Până astăzi, aceste specii păstrează numele de Orchis, folosit pentru denumirea genului: Orchis mascula, Orchis simia sau Orchis maculata.

Numele familiei Orchidaceae, deşi apărut mult mai târziu, îşi are originile în același cuvânt. În studiul său din 1737, Genera Plantarum – Genurile plantelor, botanistul suedez Carl Linnaeus (1707-1778), cunoscut şi sub numele de Carl von Linné, titlu acordat după înnobilarea sa (în 1761), foloseşte cuvântul Orchidaceae, denumind astfel, pentru prima dată, o întreagă familie de plante – familia orhideelor. La acea vreme, Linnaeus descrie doar opt genuri, care încă nu fuseseră confirmate ca aparţinând unei familii separate. Unul dintre aceste genuri a fost Orchis, numele folosit de Theophrastus cu aproape 2000 de ani în urmă, în Grecia antică. Genera Plantarum a constituit primul pas către o clasificare universală a lumii biologice.
În cea de a zecea ediţie a lucrării Genera Plantarum, publicată în 1758, se găseau menționate aproximativ 100 de specii diferite de Epidendrum, denumire generică dată tuturor orhideelor tropicale cunoscute la acel moment.
Familia Orchidaceae devine pe deplin stabilită ştiinţific în 1789, când botanistul francez Antoine Laurent de Jussieu (1748-1836) publică tratatul său, Genera Plantarum. Folosind sugestia lui Theophrastus, de Jussieu menţionează în teza sa numele Orchidaceae, ca nume recunoscut, dat întregii familii ce îngloba toate plantele menţionate până la acea dată care aveau caracteristici morfologice comune.

2. De unde a plecat pasiunea pentru orhidee?

Pasiunea pentru orhidee a plecat de la tatal meu. Din primii ani ai copilariei mele, in fiecare primavara, plecam in excursii lungi, impreuna cu el pe muntii care inconjurau orasul Sinaia pentru a fotografia si identifica diferitele specii de flori alpine. Acest anotimp reprezinta un paradis floral in zonele montane. Covoare intregi de flori multicolore acopera in intregime patul de frunze moarte din interiorul padurilor cat si pasunile alpine. An de an deveneam tot mai fascinata de frumusetea si varietatea acestor plante. Aproape fara sa imi dau seama, odata cu trecerea timpului ma transformasem intr-un mic biolog sau un mic botanist care devenise ireversibil indragostit de tot ce tine de lumea vie, de natura. Treptat, printre sutele de specii ale florei apline, am inceput sa descoperim si citeva specii de orhidee salbatice. Acestea erau mult mai rare, mai greu de gasit, iar florile lor se deosebeau cu mult de florile ‚clasice’, obisnuite ale celorlalte plante. Surpriza de a gasi orhidee in Muntii Bucegi a fost deosebit de mare si pentru noi. Am inceput sa ne documentam si sa intram din ce in ce mai mult in secretele si misterele pe care aceasta familie de plante le ascunde. Pentru mine, acesta fascinatie s-a transformat in scurt timp, intr-o adevarata adictie. Asa a inceput povestea noastra: a mea, a tatalui meu si a orhideelor.

3. Ce te fascineaza cel mai mult la aceste plante?

Pentru mine, floarea orhideelor – anatomia si morfologia ei – este partea care ma fascineaza cel mai mult. In cazul multor specii de orhidee temperate (in care sunt incluse orhideele din Romania) si tropicale/exotice florile de orhidee sunt caracterizate de o longevitate exceptionala care depaseste cu mult alte specii care apartin altor familii de plante. De asemenea, multe specii de orhidee sunt total lipsite de nectar – ce constituie cel mai important atractant nutritional al insectelor polenizatoare.
Ca urmare, intrebarea fireasca este cum reusesc florile de orhideele sa atraga cu succes insectele pentru a-si realiza polenizarea si pentru a-si asigura perpetuarea speciilor? Raspunsul este fascinant: prin evolutia fenomenelor de mimetism floral, unice in Regnul Vegetal. Printre cele 35.000 de specii de orhidee ce formeaza aceasta familie atat de numeroasa, a doua mare familie a plantelor, se estimeaza ca aproximativ 10.000 de specii nu produc nici o recompensa pentru polenizatori si aproximativ 15.000 dintre specii se folosesc de unul sau mai multe mecanisme de mimetism floral pentru a atrage sau a ‚insela’, am putea spune, polenizatorii.
Energia economisita prin neproducerea de nectar (sau alte substante folosite si consumate de insecte) este alocata in intregime longevitatii florii si dezvoltarii acestor fenomene mimetice. De exemplu, daca va uitati mai atent la doua dintre speciile din Romania, Ophrys insectifera si Ophrys scolopax, veti observa ca una dintre petale, cea indreptata in jos, denumita si label are forma unei insecte, respectiv a unei albine. De-a lungul evolutiei lor, inteligentele orhidee, au relizat ca la inceputul primaverii, masculii diferitelor specii de insecte sunt cei mai umblareti si cei mai dornici de imperechere. In consecinta, s-au deghizat perfect in femele speciilor respective.
Mai mult decat atat, pentru a evita totusi competitia cu femelele adevarate, si-au programat inflorirea cu cateva saptamani inainte ca acestea sa iasa din hibernare. Astfel, primavara devreme, inteligentele orhidee infloresc primele si incep sa emane in mediu substante olfactive ce mimeaza perfect (au compozitii chimice similare) feromonii produsi de femelele de insecte dornice de copulare/imperechere. Acesti feromoni actioneaza pe distante foarte mari si atrag cu success masculii. Odata ajunsi in apropierea florilor inselatoare, ei sunt pacaliti de aspectul acestora: culoarea, pe care sunt capabili sa o distinga de la distante mai mici, este identica cu cea a femelelor lor si marimea labelurilor este perfect potrivita lor. In momentrul in care se apropie si aterizeaza pe aceasta petala deghizata, atingerea perisorilor fini ce o acopera si care mimeaza perfect textura corpului femelei respective, ii excita si ii determina sa intre intr-un process de pseudo-copulare sau copulare falsa. Este falsa, deoarece, energia saracilor bondari, care se agita pe labelul florilor in incercarea de a descoperi si a excita femela mult cautata, va fi de fapt folosita de smecherele orhidee pentru a atasa de corpul acestora masele de polen (polinii).
In cele din urma, inselati si obositi bondarii parasesc floarea deghizata, deceptionati. Cu toate acestea, ei nu pleaca niciodata cu ‚mainile goale’: intotdeauna vor cara, fara sa banuiasca, polenul florii de orhidee, care astfel si-a indelpinit menirea si primul pas spre reproducere. Pana la urmatoarea floare inselatoare, care de obicei se gaseste la o distanta apreciabila (o alta strategie evolutiva a orhideelor inselatoare), masculul nesatisfacut va fi uitat deja incidentul nefericit si se va lasa, din nou, atras si hipnotizat de frumusetea si parfumul unei alte flori de Ophrys ‚imbracata’ in albina. In urma pseudo-copularii cu aceasta, poliniiile pe care le-a adus lipite de corpul lui vor fi depozitate pe stigmatul noii flori sigurand polenizarea si reproducerea cu succes a orhideei.
Aceasta este doar una dintre fascinantele povesti de mimentism si de inselaciune, povesti atat de frecvent intalnite in lumea orhideelor. Multe altele le veti gasi tratea pe larg in diferite capitole ale cartii mele, ‚O incursiune in fascinanta lume a Orchidaceaelor’. Sper ca spre sfarsitul lecturii acestora, chiar si cei mai sceptici dintre dumneavoastra sa se convinga de faptul ca orhideele sunt adevarate genii evolutive.

4. Ce specii sunt prezente in expozitie?

In cadrul acestei expozitii am expus majoritatea speciilor de orhidee salbatice care se gasesc in arealul Vaii Prahovei si a Parcului Natural Bucegi. Nu voi face o lista a acestor specii, dar daca vrei, le puteti vedea accesand linkul urmator: http://www.noraphotos.com/p999365563

5. Ce presupune fotografia de orhidee? Cum gasesti aceste orhidee in natura in perioada in care acestea infloresc?

Atat din experienta mea, cat si a tatalui meu, va pot spune ca fotografierea orhideelor este o munca deosebit de grea. Este grea in special pentru ca aceste specii sunt deosebit de greu de gasit. Acum aproape 20 de ani, cand ne-am propus sa incepem sa le cautam, existau foarte putine informatii cu privire la arealele in care acesta ar putea exista. Tatal meu, si-a petrecut muti ani cautand aceste elusive plante in poienile alpine, in padurile intunecate si neumblate din munti, precum si in multe din livezile si curtile multor persoane particulare. De multe ori, aceste cautari nu au avut nici un rezultat. Dar, cu multa rabdare si determinare, am inceput trepatat, dupa ani si ani, sa le intalnim si sa marcam locurile si data in care anumite specii apareau. Aparitia sau disparitia lor depinde de conditiile climaterice (temperatura, umiditate) ce caracterizeaza fiecare sezon de crestere. Arealele sunt adesea foarte restranse (1 – 4m2). Fotografierea propriuzisa este si ea o munca destul de laborioasa. Orhideele temperate sunt plante mici, iar multe dintre ele cresc in paduri intunecoase, sau la liziere acestora. Conditiile de lumina sunt precare iar contrastele sunt puternice. Aproape intotdeauna este necesar un tripod/trepied. Noi am folosit exclusiv lentile/obiective macro cu luminozitate buna (f/1.4, 2.8), adancime de camp si timp de expunere variabile. De multe ori, a trebuit sa repetam ‚sedintele fotografice’. Astazi, pentru ca le cunoastem locatiile, ne este mult mai usoar sa le re-vizitam si sa fotografiem chiar un numar mare de specii in aceeasi zi.

6. Ce te-a determinat sa scrii o carte despre orhidee? Care este mesajul, conceptul cartii si cand va aparea?

Va voi povesti cum a inceput totul. În urmă cu câţiva ani, pe la sfârşitul lui iulie, eu împreună cu tatăl meu ne aflam pe Valea Zgarburei în Sinaia, într-o zonă mai puţin frecventată. Tocmai descoperiserăm un grup de Epypogium aphyllum şi eram pe cale să-l fotografiem. La un moment dat, în timp ce aşteptam, cu aparatele de fotografiat pregătite, ca o rază de soare mai generoasă să se strecoare printre fagi, am avut surpriza să vedem îndreptându-se spre noi un bărbat şi o doamnă între două vârste, echipaţi adecvat, tipul vizitatorilor estivali, amatori de plimbări montane. Au trecut prin spatele nostru la mică distanţă, fără a scoate vreo vorbă, şi credeam că-şi vor continua drumul. Dar, după câţiva paşi, doamna s-a oprit şi, contrariată, ne-a întrebat:
– Nu vă supăraţi… ce fotografiaţi acolo?
– Florile pe care le vedeţi, a răspuns tatăl meu.
– Dar sunt nişte uscături, nu-i aşa? a replicat ea şi mai contrariată.
– Par, doamnă, dar de fapt sunt… – şi a ezitat o clipă înainte să continue – sunt… nişte orhidee.

Reacţia amândurora a fost instantanee: au izbucnit în râs şi s-au îndepărtat râzând. Au fost, cu siguranţă, convinşi că glumeam sau că îi luam peste picior. Imaginea lor despre orhidee nu se asocia deloc cu imaginea plantelor pe care le vedeau de la distanţa la care se aflau: nişte plante scunde, firave, palid-brune, abia distingându-se pe covorul de frunze uscate. Erau atât de convinşi de imposibilitatea existenţei unor orhidee în acel loc, încât n-au avut nici măcar minima curiozitate de a se apropia şi a verifica spusele tatălui meu. Au ratat astfel ocazia, unică poate pentru ei, de a cunoaşte şi admira una dintre cele mai rare orhidee din Europa, de o delicateţe şi o frumuseţe aparte.

Nu era prima dată când interlocutori de-ai noştri îşi manifestau surprinderea şi neîncrederea atunci când le vorbeam despre „Orhideele din Munţii Bucegi”. Replica acestora era mereu invariabilă: „Orhidee sălbatice?!… În Bucegi?!…”

In Romania, mii de turişti străbat în fiecare an potecile montane şi alpine ignorând, fără să ştie, bijuteriile naturii, sau orhideele sălbatice, ce populează toate aceste medii naturale. Această lucrare se adresează, în primul rând, oamenilor îndrăgostiţi de frumuseţea naturii, amatorilor de drumeţii si tuturor celor interesaţi de cunoaşterea acestui patrimoniu natural considerat aristocraţia Regnului Vegetal: Familia Orchidaceae. În acelaşi timp, aceasta carte se adresează şi celor indiferenţi sau mai puţin interesaţi de aceste plante, incitându-i să-şi depăşească necunoaşterea şi să încerce să pătrundă în această lume, cu adevărat mirifică, a orhideelor.

Titlul cartii este ‚O incursiune in fascinanta lume a Orchidaceaelor – Ilustrata prin speciile de orhidee salbatice din Romania’.
Prima parte a cartii reprezinta o introducere generala a lumii Orchidaceaelor. Este constituita din capitole ce trateaza fascinata istorie a descoperii orhideelor, o istorie ce merge mana in mana cu istoria umanitatii, omenirea fiind fascinata de aceste flori inca de la inceputurile ei. Urmeaza capitole legate de miturile, legendele si simbolismul legate de aceste plante la nivel universal. Treptat, cartea devine mai stiintifica, abordand notiuni legate de regiunile si zonele climatice in care acestea cresc, de evolutia si taxonomia familiei Orchidaceae. De asemenea, am acordat a atentie speciala capitolelor ce trateaza caracteristicile anatomo-morfologice ale plantei, descriind diferitele tipuri de radacini, tulpini, frunze si flori de orhidee. Urmeaza o trecere in revista a fascinantelor fenomene de mimetism si capacitatii inegalate de adaptare a florii orhideelor la diferiti polenizatori. Aceasta prima parte a cartii se incheie cu notiuni despre propagarea orhideelor: formarea si germinarea semintelor bazata pe simbioza lor cu ciupeercile mycorrhizice specifice.

A doua parte a cartii se aseamana mai mult cu un album fotografic. Textul va fi mult mai redus, fiind inlocuit de numeroase fotografii ale diferitelor specii de orhidee salbatice din Romnia. Fiecare specie de orhidee va fi caracterizata si descrisa, atat prin text cat si printr-o serie intreaga de fotografii care sper sa va elucideze multe dintre misterele acestor plante.

Finalul cartii va contine diferite anexe, una dintre cele mai semnificative constand intr-un Gosar Etymologic. Acest glosar, deosebit de amanuntit, va ajuta, chiar si pe cei necunoscatori de botanica, sa inteleaga fara probleme termenii folositi in acesta carte, constituind un adevarat dictionar de orhidologie.

Cartea va avea doua versiuni identice, printate in volume diferite – o versiune in limba romana si o versiune in limba engleza. Ea va aparea in vara anului 2017.

7. Ce impact ai vrea sa aiba aceasta carte in ceea ce priveste protejarea orhideelor si a ecosistemelor in care acestea traiesc in tara noastra?

Protecţia orhideelor nu trebuie desprinsă din cadrul mult mai extins al protecţiei tuturor plantelor rare, endemisme sau monumente ale naturii, care convieţuiesc în acelaşi mediu natural şi asupra cărora planează aceleaşi pericole şi ameninţări amintite mai sus. Ce este de făcut însă, în condiţiile în care conservarea eventuală a unor biotopuri se izbeşte de realităţile economice crude existente în această zonă? Cui îi pasă de dispariţia unei banale orhidee, când în joc este dezvoltarea urbana?

Cele mai multe specii rare nu se află pe listele de specii protejate sau pe cale de dispariție, deoarece acestea nu reprezintă o valoare comercială intrinsecă. Altfel, aceste comori ale naturii primesc puțină atenție din cauza ignoranţei şi a lipsei de interes, precum şi din lipsa unei educaţii care să dezvolte dorinţa spre o aprofundată cunoaştere şi protecţie a Parcurilor Naţionale ale acestei ţări. Guvernele rareori sponsorizează studii sistematice despre populații de plante sau animale rare, endemice, la un pas de extincţie. Uneori acestea figurează în rapoartele întocmite numai de fundaţii private sau de medii academice.

Ignoranţa sau nerespectarea deliberată a măsurilor de protectie a mediului, provoacă, adesea, daune iremediabile ecosistemelor agresate, fiind, astăzi, cauzele majore ale regresiei sau chiar ale dispariţiei unor specii de orhidee. Protectia lor si masurile pe care trebuie sa le adoptam si in Romania sunt descrise in capitolul introductiv al celei de-a doua parti a cartii.

Un exemplu edificator al salvarii si protejarii unui ecositem, îl constituie magnifica rezervaţie naturală Poiana Stânei sau fosta Stână Regală, unde cresc sau, mai bine spus, obişnuiau să crească, unele dintre cele mai rare specii de orhidee şi plante alpine din Munţii Bucegi, sau chiar din Europa. In ultimii ani, acest areal a fost total neglijat si necosit. In timp, mai mult de jumătate din suprafaţa rezervaţiei a fost invadată de steregoaie, Veratrum album sau Heleborina Alba Falsa. Această plantă extrem de toxică şi invadatoare care preferă păşunile necosite, avea sa transforma acest colţ de rai botanic într-o mare de buruieni, în cazul în care nu va putea fi combătută.

În ciuda problemelor şi dificultăţilor întâmpinate, întotdeauna există o soluţie salvatoare, datorită pasiunii şi dragostei de natură. În încercarea de a conserva aria protejată Poiana Stânei, o rezervaţie considerată o adevărată oră de botanică în aer liber, conducerea Parcului Natural Bucegi a avut ideea de-a implica în acest proiect tinerii iubitori de natură din oraşele Văii Prahovei.

În ultimii ani, la sfârşit de săptămână şi în timpul vacanţelor de vară, elevii de la Şcoala Principesa Maria şi cercetaşii din Sinaia, sub îndrumarea atentă a profesorilor şi angajaţilor de la Parcul Natural Bucegi, au participat la campania de înlăturare a steregoaiei, Veratrum album, care în ultimii ani invadase mai mult de trei sferturi din poiană, distrugând dezvoltarea oricărei alte specii din flora alpină. Rezultatele nu au întârziat să apară. De la an la an, distrugătoarea şi toxica plantă a apărut pe suprafeţe tot mai restrânse. Flora autohtonă a început să se regenereze. Poiana Stânei a revenit la viaţă, încântând din nou turiştii cu varietatea de culori şi parfumuri ale celor mai rare specii de floră alpină din Munţii Bucegi. De la an la an, mult căutatele şi preţioasele orhidee sunt aşteptate să reapară.

Este o primă iniţiativă, plină de speranţă, prin care copiii, adevăraţi iubitori ai naturii, dau o lecţie importantă de conservare şi protejare a mediului natural, demonstrând că numai în urma unor eforturi susţinute an de an se pot îndrepta multe dintre greşelile trecutului şi chiar şi un ecosistem aproape distrus, cum este cel al Poienii Stânei, poate fi readus la viaţă dacă este îngrijit cu multă dragoste, dedicaţie şi înţelegere.

Este şi speranța noastră sinceră că orhideele sălbatice din ţară, atât de frumoase şi fragile, împreună cu ecosistemele lor, vor fi protejate, atât în prezent cât și în viitor, pentru bucuria multor generaţii următoare.

Cunoaşterea lor profunda înseamnă condiţia sine qua non a preţuirii, respectării, protejării şi, în consecinţă, a prezervării acestor plante uimitoare. În cartea sa, Les Orchidées Sauvages de France, scrisă în 2004, Rémy Souche scria:
„Prezenţa lor într-o staţiune este semnul unei mari diversităţi biologice şi, în consecinţă, punctele de interes ale unei staţiuni populate cu orhidee rezidă nu numai în plantele acestei familii, ci, totodată, în întregul cortegiu animal sau vegetal care le însoţeşte”.

Expozitia de fotografie ”Orhideele salbatice ale Romaniei” este deschisa publicului intre 4 si 27 octombrie 2016 (zilnic intre orele 10:00-16:00), in cadrul Centrului de Educatie Ecologica din incinta Gradinii Botanice ”D. Brandza” (Soseaua Cotroceni nr. 32).

The post Primul meu interviu filmat: interviu cu Nora di Angelli despre orhidee appeared first on Doru Panaitescu.


Ganduri de vacanta: vacantele de tip VPEN – (in Vizita la Prieteni din Europa foarte Nevorbiti)

$
0
0

[Acest articol este scris departe de casă. Trebuie să mă obişnuiesc să mai scriu pe blog chestiuni de fineţe şi când sunt plecat în vacanţă. Te face să te simti bine, zău! Dar să revenim:]

Probabil ştiţi, nu mă prind multe sărbători ori weekenduri pe acasă. În toti anii aştia de cand nu am mai petrecut weekendurile prin casă, am dezvoltat strategii “perfide” de a vedea lumea ce ne inconjoară, cu predilecţie spre România şi Europa (mai mult Balcani, corect, dar şi Sicilia, nordul Spaniei sau Marea Britanie). Dar este ceva despre care nu v-am povestit: impactul “prietenilor nevorbiţi” asupra vacanţelor mele.

Bănuiesc că nu e nevoie să vă povestesc prea în amănunt ce este un “pretin nevorbit”.

Dar, pe lângă această scurtă caracterizare generală, vreau să vă spun că nu e nimic rău în a fi un “pretin nevorbit”. Cred că şi eu,unul, sunt la fel, pentru că am mulţi prieteni care mă sună înainte sau chiar cand ajung în Bucuresti să mă vada, să stea la mine, să mă scoată la o bere sau, cel mai adesea, la o plimbare pe coclauri. Invitaţie la care de regulă răspund “DA!”, dacă… sunt pe acasă :)

“Pretinul nevorbit” este un fost coleg, fie de generala/liceu/facultate, fie un fost coleg de armata/munca etc sau pur si simplu un vechi prieten care locuieste departe de tine sau de orasul natal. Acesta, de regula abia a aterizat in localitatea respectiva si nu are suficienti prieteni. Sau chiar daca are, se va bucura mai mult de compania unui vechi prieten decat de proaspat facutii prieteni locali.

Pretinul “nevorbit” este mare combinator (mai jos, câteva citate din clasici)…
– “Când vii pe la mine”?
– “Hombre, îţi zic, tie ti-ar placea la nebunie aici”
– “Ce tot faci acasa, hai pe la mine!”

…trecand deja la artileria grea de combinaciune (cu presiune pe coarda sensibila)…

– “La mine gasesti x,y,z lucruri care te intereseaza…”
– “Poti lucra de aici, ai toate conditiile si vezi si fauna” etc…
– “Am vazut ieri o soparla/pasare mare/mica verde/maronie pe gard/pe casa/pe mare/etc, te asteapta, sigur nu o ai”

…ajungand de cele mai multe ori pana la a fi insistent la limita:

– “Ai zis ca vii pe la mine si nu te-ai tinut de cuvant”
– “Daca nu vii macar 2-3 saptamani nu te mai primesc”
– “Nu te las sa pleci pana nu imi promiti ca vii inca o data anul asta” etc etc etc

Momentan, lista mea personala de prieteni nevorbiti se afla localizata in intreaga Europă (din motive evidente, voi da doar localitatile, prietenii apropiati vor sti la cine fac referire):

Sudul Italiei (Sicilia)
Nordul Italiei (Milano, Venetia)
Sudul Angliei (Londra, Reading)
Vestul Angliei (Bristol, Helston)
Sudul Portugaliei (Faro)
Nordul Spaniei (Barcelona, Salou)
Sudul Spaniei (Ibiza)
Centrul Frantei (Paris)
Vestul Frantei (Laval)
Sudul Frantei (Marsilia)
Germania (Berlin, Dresda, Munchen)
Sudul Greciei (Atena)
Nordul Greciei (Thassos)

Sigur, Romania face parte din Europa, iar in Romania lista de “pretini nevorbiţi” este la fel de lungă:

Judetul Arad (Semlac, Nadlac)
Judetul Braila (Marasu)
Judetul Brasov (Brasov, Sinca Veche)
Judetul Mehedinti (Severin, Jupanesti)
Judetul Buzau (Gura Teghii, Sarata Monteoru)
Judetul Cluj (Floresti, Marisel)
Judetul Maramures (Baia Mare)
Judetul Hunedoara (Lupeni)
Judetul Constanta (Constanta)
Judetul Gorj (Baia de Arama)
Judetul Timis (Timisoara)
Judetul Mures (Sighisoara, Saschiz, Viscri)
Judetul Prahova (Comarnic, Breaza)
Judetul Vaslui (Vaslui)

Ma opresc aici cu cele doua liste, mai am insa prieteni pe unde nu-ti vine sa crezi, din State pana in Australia, majoritatea fosti colegi de clasa, liceu, facultate, munca, hobby sau prieteni pur si simplu.

In ultimii ani am dat curs mai multor invitatii de la prieteni de-ai mei “nevorbiti” si nu-mi pare deloc rau. O sa insir aici cateva din avantajele de a vizita un prieten nevorbit (in tara sau aiurea) – pentru ca singurul mare dezavantaj este ca iti planifica altcineva concediul 😀

In primul rand e mare lucru sa mergi pe coclauri sau pur si simplu in vizita cu un prieten (localnic sau semilocalnic – depinde cat de recent e aterizat omul in zona). Omul stie mai bine ca tine ponturi, locuri, mici secrete pe care le descoperi singur mult mai greu sau deloc.

In al doilea rand, ai ocazia sa vezi viata de zi cu zi a unui om stabilit in alt oras decât tine (fie că e localnic sau “vinitură”). Mâncarea e altfel în casa omului decât la cârciumă, poţi descoperi ingrediente, reţete şi obiceiuri locale etc.

În al treilea rand, e plăcut să mergi în vacanţă la cineva acasa (trecand peste avantajul de a nu da bani pe cazare). Produc si un deranj cand vin pe capul unui om, dar experienta comuna cumulata este benefica pentru ambele “tabere”. Multi prieteni “nevorbiti” recunosc (unii nu! :D) ca daca nu as trece pe la ei nu s-ar urni din casa sa vada diverse locuri faine, unele aproape de casa lor, atat de aproape incat sa ajunga sa le fie rusine ca nu le-au vazut pana sa vin eu peste ei :D.

In acelasi timp vizitarea “nevorbitilor” te si limiteaza cumva. Bunul simt si respectul pentru gazda te impiedica sa faci chiar tot ce-ti trece prin cap, dar adevarata limitare e geografica. Din fericire in majoritatea locurilor enumerate mai sus ai atatea de vazut si facut, incat chiar la a zecea vizita (de pilda Sicilia, Thassos sau Londra) tot constati ca mai ai locuri de vazut si experiente faine de trait.

Intrebarea de baza este: cum intorci favorul unui prieten nevorbit? Cel mai probabil, prietenul nevorbit nu poate parasi corabia la fel de des ca tine. Cel mai simplu (si mai dificil totodata) raspuns este sa ii onorezi invitatia si sa mergi pe la el cat de des poti. Asta presupune deja sa iti faci o agenda serioasa cu iesiri, sa ai un buget de calatorie consistent (ca, si fara buget de cazare, tot se aduna banii de transport, mancare, distractie, echipament etc), sa te potrivesti si cu programul omului – majoritatea nu-si pot lua concediu cand vii tu sau nu toata perioada etc.

Una peste alta, sapati-va in cercul personal de prieteni si cunostinte. Sigur veti gasi prieteni care corespund tiparului “m-am mutat departe de locul natal, nu prea am prieteni pe aici, nu te-am mai vazut de multa vreme, cand vii pe la mine?”. Nici ei(ele) dar mai ales nici voi nu veti regreta ca le-ati facut o vizita de cateva zile (sau o vacanta intreaga).

Cateva recomandari:

– interesati-va de clima si cea mai buna perioada de vizitare, in functie de arealele voastre de interes. Nu are sens sa mergi iarna intr-o zona de coasta, unde bate vantul, dupa cum nu are sens sa mergi vara intr-o statiune de schi.

– oferiti-va sa faceti o excursie special pentru prietenii nevorbiti. Unora le este pur si simplu greu sa se organizeze sau sa se rupa de rutina zilnica. Credeti-ma pe cuvant ca vor aprecia.

– nu intrati in clinciuri legate de patriotism local si comparatia cu acasa. Nu veti castiga, lasati oamenii sa se simta bine, multi simt nevoia sa motiveze alegerile din viata lor, de la locul in care s-au mutat pana la masina pe care o conduc.

– insistati sa acoperiti majoritatea cheltuielilor legate de vizita voastra acolo (dar va atrag atentia ca e posibil sa nu reusiti). De la transport, mancare pana la distractie. Aici veti intampina cele mai mari si mai grele probleme in lagtura cu refuzul gazdelor. Uneori merita sa ii tineti de maini si sa platit voi nota la restaurant, benzinatrie sau supermarket. Asa e cuviincios, chiar daca onoarea lor de gazde va fi nitel stirbita. 😀

– oferiti-va sa faceti ceva special pentru gazde (de la a gati romanest eintr-una sau mai multe seri pana la o excursie suportata integral de voi). Se vor simti bine ca au oaspeti educati si cu initiativa.

– faceti-va programul tinand cont si de programul zilnic al gazdelor. Armonizand orele de masa cu cele de vizitat, socializat nu veti produce deranj prea tare. Chiar dacă gazdele sunt drăguţe si dau dovada de ospitalitate excesiva, nu este recomandabil sa abuzati.

– nu uitati sa mai si plecati pe acasa. Simtiti-va si lasati loc de buna ziua. Oferiti-va sa ii primiti acasa cand vin inapoi in tara sau in localitatea unde locuiti voi. Nu aveti idee cat de ciudat poate parea orasul in care locuiti in prezent daca e vizitat alaturi de un turist… Incercaţi!

Nu pot încheia această pledoarie pentru vizitarea “nevorbitilor” din anturajul vostru fără a mulţumi însumi tuturor “nevorbiţilor” mei care mi-au suportat elucrubraţiile de vacanţă şi mi-au sprijinit efortul (daaa, mare efort :D) de a-i vizita in ultimele mele zeci de vacanţe şi minivacanţe. Fără voi, “nevorbiţilor”, vacanţele mele erau mai sărace, iar de lista de specii văzute cu ajutorul vostru nici nu mai amintesc. Plecăciuni! PS Îmi fac planurile pentru următorii ţ ani, sunt mâncat dacă nu vă vizitez măcar o dată pe an, ştiu deja asta 😀

[ Expeditia #expedition1001 Sicilia este a treia tabara de explorare din 2016 din seria celor 5 cuprinse in proiectul #biodiversitate organizat de Wildescapes cu sprijinul Telekom Romania. Partener outdoor: Minor Swing Hammocks. Partener de joaca foto: Samsung Galaxy S7. ]

The post Ganduri de vacanta: vacantele de tip VPEN – (in Vizita la Prieteni din Europa foarte Nevorbiti) appeared first on Doru Panaitescu.

Ganduri de drum lung: Cum organizezi o tura de weekend

$
0
0

Sunt in dreapta, copilot cu numele, am baut o berica artizanala (din grane, fara kituri) de la “maestrul” berar Bogdan Glavan si ma indrept alaturi de Mihai Bobocea spre Valea Jiului de Vest, locul unde m-m imbolnavit de incurabila maladie a speologiei, prima pasiune “out-of-home” care mi-a redat bucuria de a trai sub cerul liber, departe de asfalt si betoane.

Noiembrie este o luna dificila din perspectiva organizarii unei ture pe coclauri cu adevarat memorabile. Zilele sunt scurte, temperaturile scazute, nebulozitatea este accentuata iar ceata frecventa face fotografii sa ramana in casa sau sa-si blesteme echipamentul si mai ales limitarile acestuia in conditii de lumina slaba. Si totusi, daca ai microbul coclaurilor iti aranjezi din vreme turele din noiembrie astfel incat sa nu ramai descoperit in cea mai “depresiva” luna a anului calendaristic.

Analizand ultimele patru weekenduri, am constatat ca m-am dresat singur pentru aceata pricinoasa perioada:

– utimul weekend din octombrie m-a prins in Sicilia la herping, la temperaturi de peste 30 de grade pe alocuri (astia sunt nesimtiti si anul asta au beneficiat de niste mase de aer tropical de toata frumusetea)

– primul weekend din noiembrie l-am petrecut in Calimani si Bucovina, cautand cerbi carpatini si povestind cu oamenii locului despre traditii (de la oua incondeiate si plutarit pana la bucatele locului sau traditiile portului popular bucovinean)

– al doilea m-a prins in sudul Bulgariei, fotografiind probabil ultimele reptile pe anul asta in delta Ropotamo si campand cu hamacul alturi de buni prieteni care imi impartasesc pasiunea pentru dormit sub cerul liber

– al treilea weekend l-am petrecut in Tara Galilor, cautand specii atlantice de pasari (si de unde m-am intors cu o specie fotografiata in premiera de subsemnatul, “Dartford Warbler – Sylvia undata”)

– ultimul – adica cel ce urmeaza sa inceapa – in Valea Jiului de Vest, la niste pesteri frumos concretionate, intr-o tura de adaptare la temperaturi scazute pentru prietenul meu Mihai, care va pleca in curand pe un varf de peste 5000 de metri altitudine din Africa (Rwenzori).

Pentru acest ultim weekend am luat de acasa:

– echipament de pestera (hamuri, coarda, blocatoare etc)

– ceaun mic (suntem doar trei baieti) – vom pregati o varza la ceaun in prima seara si cartofi cu nucsoara fierti in lapte (o reteta usor de facut in conditii de camping “sumar”)

– hamace Double Layer de la Minor Swing Hammocks, cu prelate, saci de bivuac, izoprene si saci de dormit de iarna (vom campa in doua locuri diferite, in functie de vreme si de temperaturile nocturne)

Bonus – o sticla de vin rosu de la Domeniile Chateau Vartely din Republica Moldova, pe care o vom deschide dupa ce iesim din pestera cea mai grea, cea de sambata seara.

Iar daca dam si de o specie noua de pasare (in zona e semnalata minunita (Aegolius funereus), singura strigiforma care cuibareste in Romania care-mi lipseste din portofoliu si pe care am auzit-o doar in Comandau, intr-una din taberele de #biodiversitate facute in acest an).

Ne auzim luni, weekend placut si voua in cel mai neprietenos weekend al lunii. 😀

The post Ganduri de drum lung: Cum organizezi o tura de weekend appeared first on Doru Panaitescu.

Întrebarea sezonului: Unde bei un whisky bun?

$
0
0

Daca nu ești băutor de whisky, iți recomand un joc în care poți ghici personaje Disney. Dacă ai trecut testul și citești în continuare, înseamna că te interesează această licoare intitulată de creatorii sai din vechime “apa vieții”. Și probabil știi și ce să bei, și cum, și cu cine. Întrebarea mea din titlu ascunde însă niște trebușoare ce necesită o anumită aplecare întru reflecție pentru a fi înțelese corect.

Nu plec însă la drum fără o mică paranteză: eu, neținând prea mult la bautură de felul meu, consum alcool cu moderatie, de cele mai multe ori. A ține la băutură nu înseamnă a turna un litru de vodca pe gât. Faci asta o data, maxim de doua ori in studentie, ca eu ficat de rezerva nu am vazut la farmacie, doar la Minculescu. Ideal este să poși savura fiecare băutură alcoolică fără să fii mangă, caz în care nu mai contează nici ce bei, cu cine, unde și din ce pahar.

Dar să revenim la întrebarea zilei: de ce contează unde bei? Doar băutura e la fel, nu? E aceeași, are acelasi gust. Sau ar trebui sa aiba… dar vă spun că nu e asa. O bautură buna se bea nu doar intr-un pahar potrivit, într-un anturaj agreabil sau după o cină selectă. Un whisky bun se bea acolo unde te simti bine, asta neinseamnand musai acasă.

Statistic vorbind, majoritatea sesiunilor de împrietenire cu această bautură se petrec în casă. Băutul de whisky în bar/club/discoteca este popular, dar are mari dezavantaje: nu poti mirosi corect, nu poti vedea probele la lumina potrivita, nu gasesti sortimentul pe alese, prețul de on-trade te impiedică sa deguști prea multe pahare odată etc. De fapt, luând cazurile în care eu, personal, am degustat whisky-uri bune anul acesta, pot împarti (fără să greșesc prea tare generalizând) locurile de băut un whisky bun în trei mari categorii:

1. Acasă sau la prieteni.

Cea mai frecventa formula in care poti sa te bucuri de un whisky bun. Ai avantajul ca poti folosi pahare bune, potrivite, ca nu trebuie sa urci la volan (mai ales daca esti acasa sau poti ramane peste noapte la respectivii cu care bei) si, daca exagerezi, nu esti in public sa te faci de ocara in urbe, cum fac altii.

Din fericire am mai multi prieteni care apreciaza un whisky bun si nu-l dau peste cap ca pe hapuri sau ca pe palinca. Si nu are rost sa incercati sa ma convingeti ca o palincă bună, “curată”, e mai bună decât un whisky. E ca si cum ati compara o vulpe cu un tigru bengalez. Nu aveti ce sa comparati, pur si simplu, decat in ipoteza sumbra in care ajungeti sa calculati miligramele de alcool pur dintr-un pahar sau pretul per clondir, caz in care discutia este oricum incheiata.

2. La o degustare organizată.

Fie una organizata de tine (da, mai facem si de-astea, cu ajutorul congruentului, mare pasionat de single malturi si de bauturi bune in general), fie la una unde ai ocazia sa iei contact cu noutatile in bransa. Acestea, intre noi fie vorba, sunt putine si rare. De pilda, chiar luna trecuta am avut privilegiul de a compara single malturile clasice (Glenfiddich de 15 ani, respectiv 18 ani) cu doua noi varietati de single malt, tot de la Glenfiddich:

– un single malt tinut in butoaie in care a fost IPA (un fel de bere, dar nu bere lager, cum o stiti de pe la noi, ci India Pale Ale, în colaborare cu un producător de bere artizanală din zona Speyside, locul din Scoția cu cele mai multe distilerii pe km patrat) si

– un alt single malt intitulat Glenfiddich XX (dupa numarul 20, adica numarul de experti care au ales butoaiele folosite pentru maturarea si aromatizarea naturala a acestui single malt). În total au fost alese 17 butoaie de bourbon, doua de sherry și unul în care a fost vin. Aceste butoaie au dat caracter unic noului Glenfiddich Twenty, pe care l-am savurat apoi pe indelete… o sa vedeti mai tarziu unde.

experimental-series_doru-panaitescu
[Sursa foto: Alexandrion Group]

Am avut aici ocazia nu doar sa compar noua gama de whiskiuri Glenfiddich cu clasicele lor prezente oriunde in lume in dutyfree-uri si pe rafturile magazinelor, ci si sa cunosc inca un scotian pasionat de munca sa si de licoarea din butoaiele afumate cu turba din Scotia: Struan Grant Ralph, Global Brand Ambassador Glenfiddich, poate cel mai tanar din toti ambasadorii pe care am intalnit de cand ma preocupa acest domeniu (stiti probabil ca la inceputul anuor 2000 am lucrat o perioada pentru Diageo, unul din cei mai mari producatori mondiali de scotch, si de atunci whiskiul este una din bauturile mele preferate, asa putin cat beau eu :D).

experimental-series_06
[Sursa foto: Alexandrion Group]

Si, normal, whiskiul se bea la fel de bine si pare-se cu mai multa placere acolo unde imi petrec aproape tot timpul meu liber din ultimii ani:

3. Pe coclauri, in salbaticie, departe de tumultul urban.

Niciodata nu am fost de acord cu ideea ca luxul inseamna doar hotel si servicii de inalta tinuta. Un whisky bun, degsutat pe indelete, alaturi de prieteni, pe o plaja salbatica, chiar si in extrasezon, reprezinta un lux greu de inteles pentru oamenii comozi.

Daca ajungeti in Samothraki, nu uitati sa aveti la voi un whisky bun. Noi am derapt de la clasicele single malturi cu un Teeling, un whisky irlandez cu pretenții, maturat în butoaie în care în prealabil s-a ținut rom. O sesiune foto rapid-rapid pe pietrele de pe malul unei plaje sălbatice și înapoi la joacă, după lighioane!

rszdsc02512_2048x1365

Un alt whisky bun, incercat pe coclauri este Dalwhinnie. Un single malt fin, cu o culoare si un postgust tipic, degustat în însorita insula Sicilia. Nici ca se potrivea o destinatie de vacanță mai bună pentru acest savuros whisky pe care l-am asezonat cu grana padano și struguri bine copți (vezi foto).

rszdsc04437_2048x1365

Glenfiddich Project XX are o culoare intensă de chihlimbar, lăsând să se vadă efortul de maturare al distilatului. Locul ideal de servire: o plajă sălbatică din Bulgaria (nu spun unde, cine vrea localizare GPS știe să dea de mine – dar nugarantez ca dezvălui oricui întreabă)

rszdsc04912_2048x1365

Asadar, beți un whisky bun si departe de casă, recomandarea mea pentru acest sezon fiind cele două varietăți noi prezentate mai sus. Mircea a scris mai detaliat despre ele, enjoy!

The post Întrebarea sezonului: Unde bei un whisky bun? appeared first on Doru Panaitescu.

Antistres și bune maniere: gânduri bune pentru 2017

$
0
0

Am făcut o mica pauză de scris pe blog de la Crăciun încoace. E drept, am avut și cateva reprize de vacanță puțin mai consistente, poate și pentru că simțeam nevoia să mă odihnesc puțin și să imi pun ordine în gânduri. De fapt însă, nimic nu s-a schimbat. 2017 se anunță un an interesant din multe puncte de vedere, așa ca o să vreau să împărtășesc cu voi ce vreau sa fac (și să facem) împreună în acest an, pe blog și nu doar atât.

Așadar: ce este antistresul? În umila mea opinie, nimic altceva decât un set de tehnici și indeletniciri zilnice, menite să vă ajute sî scăpați de stresul cotidian. Știți că nu sunt adeptul șarlataniilor de tot soiul despre relaxare și karma, dar cateva lucruri vă sunt la îndemână… De pildă: puneți-vă cea mai faină melodie ca ringtone la telefon; tineti telefonul pe silent in timpul intalnirilor; dormiti minim 8 ore pe zi; dacă pierdeți o noapte, recuperați-o ca pe laboratoarele din facultate; tineți telefonul departe de voi în timpul meselor; evitati și eliminati din anturaj persoanele toxice sau care vă secătuiesc de energie; reduceți numărul de ore pe zi în fața computerului sau cu nasul în mobil; dați-vă shutdown (faceți-vă un obicei din a vă cadorisi singurei cu pauze sau reprize scurte spre medii de activități plăcute sau relaxante: fie o plimbare într-un parc la prânz, fie un pranz cu un prieten bun si vechi, fie un pui de somn la pranz dacă lucrați de acasă, fie o ședință foto pe soare – sau pe nor(!) în timpul zilei etc). Mă rog, cred că ați prins ideea. Doar că nu e un wishful thinking, vorba englezului. Rezoluții iși definesc mulți la început de an și peste o lună sunt cu capul in stres. Vorbesc de un set de principii antistres care ar trebui să guverneze întreaga zi, zi de zi.

Eu fac treaba asta de aproape zece ani si mi-am propus ca și în acest an să am continuitate pe astfel de apucături în principiile după care încerc să mă ghidez în viață de când m-am lăsat de corporație (și anul acesta pe 1 iulie sărbătoresc – cu o petrecere sper! – cei 10 ani de libertate):

nu mă mai grăbesc nicăieri, pentru nimeni (chit ca unii ar putea vedea în asta o lipsă de seriozitate sau de eficiență). Vă recomand să faceți un curs de conducere defensivă (La Titi Aur sau altundeva) pentru că o să vă ajute (ca pe mine) să conștientizați cât de valoroase sunt viața și sănătatea în detrimentul unui minut „caștigat” în trafic cu prețul nervilor și slalomului printre ceilalți participanți la trafic.

– (încerc să) mănânc mai sănătos și mai puțin. Mai multe mese mici, aport caloric mai mic, mâncăruri mai bune și mai sănătoase decât media raftului magazinului (a se citi de la delicatese în sus). Anul ăsta în mod particular vreau sa reduc procentul de carne din alimentație (nu intelegeți greșit, doar îl mai reduc) și să cresc procentul de legume si fructe proaspete. Asta nu înseamnă că renunț la ceaun, dimpotrivă, doar sunt acent ce pun în el, stați liniștiți!

– (încerc să) vorbesc mai des cu familia și prietenii, să petrec mai mult timp liber făcând lucruri care imi plac si ma implinesc si sa reduc numarul efectiv de ore lucrate in interes de „serviciu”. Ies in weekenduri de joi, ma intorc luni, evit aglomeratia si orele de varf, lucrez de acasa sau de unde ma prinde nevoia si castig timp pretios pentru mine.

– incerc să reduc numarul de ore petrecute în fața ecranelor de orice fel, chit ca din asta imi castig o parte din paine, inclusiv scriind aici pe blog. Acelasi lucru e valabil pentru timpul petrecut cu nasul in telefon. Exista viata, viata buna chiar, dincolo de tehnologie. Stiu ca o parte din oamenii din generatia noua sunt sclavii telefonului mobil si ai tehnologiei in general, incerc sa nu fiu inj trend ca e tare pacatos. Folosesc tehnologia cand ma ajuta dar nu ma bazez 100% pe tehnolșogie cand vine vorba de distractie, dsecuritate personala si altele.

stau departe de viața politică, unul din cele mai mari surse de energie negativă din societatea modernă. Voi vota dupa cum ma taie capul si conștiința, cu condiția sa am cu cine și sa-mi fie la indemână. De asemenea, considerand comentariile pe marginea evenimentelor politice o sursa de stres, filtrez continutul politic cat pot de mult in mediile sociale unde interactionez cu grupul meu de cunostinte.

imi protejez in continuare viața privată. Observ cu stupoare cum iși expun unii chestiunile de viață privată întregii lumi pe Facebook și nu numai și incerc să am perioadele mele in care nu stie nimeni unde sunt si ce fac. Location off, GPS off, fara live-uri stupide, fara check-ins inutile, fara interactiuni personale cu oameni pe care nu-i cunosc personal si nu stiu ce le poate pielea. Va sfatuiesc sa faceti la fel.

Pe blog:

1. Vreau sa scriu mai des. Anul trecut mi-am propus sa scriu mai concentrat si mai relevant pentru comunitatea de aici. Poate si pentru ca voi nu reactionati cum m-as fi asteptat (adica mai multe comantarii), m-am lasat nitel pe tanjala. O sa incerc insa anul asta sa scriu mai mult despre locurile in care merg, despre speciile mele dragi, despre locurile (din Romania si Europa deocamdata) unde iti poti petrece vacante mai aventuroase, despre proiectele in care ma implic sau pe care le coordonez, despre masinile cu care merg in diverse destinatii, despre echipamentul de camping (și nu numai) pe care il folosesc că am văzut că vă interesează, despre bauturi fine, despre branzeturi, despre etica in fotografie (ca vad ca e cazul), despre easy travel, despre retete traditionale din Romania si Balcani, despre initiative interesante de conservare, renastere a traditiei si autenticului etc etc etc.

2. Vreau sa fac mai des concursuri pe blog, legat tot de activitatile mele. Am o sumedenie de parteneri care ma pot ajuta cu premii, unele consistente, altele oferite de mine. Nu o fac pentru trafic neaparat, mai degraba pentru a-mi selecta o audienta care sa mi se asemene: cum gândiți, ce vă preocupă, ce vă mână în luptă etc.

3. Vreau să scriu și mai mult despre fauna, natură și biodiversitate. În blogosfera locală există foarte puțin conținut de calitate despre aceste arii de interes pentru cei care au escaladat puțin piramida lui Maslow. Mi-am propus ca în 2017 să public (și) mai multe fotografii cu speciile de animale pe care le-am întalnit deja, încercând să sistematizez informația si pentru cei care sunt doar la nicvelul „vreau să citesc despre asta”. Zilele astea urmează un articol util cu surse de informare in acest domeniu.

In rest, 2017 o sa fie plin pentru mine, cu celelalte activitati care imi produc o plăcere deosebită și care vor continua cu mai mult zel și anul acesta.

Expediții

Anul acesta vreau sa ajung in câteva locuri frumoase din Europa. Din fericire pentru cei „invidioși”, in 2017 voi avea cel putin trei ocazii in care voi putea lua oameni cu mine pe coclauri in expeditiile mele din Europa. Voi face cateva iesiri de maxim o saptamana in sudul Europei, in colaborare cu o agenție de turism. Doritorii se pot preînscrie pentru primele trei destinații (sudul Italiei, nordul Spaniei, respectiv sudul Greciei) printr-un simplu comentariu aici pe blog.

Proiecte de conservare a biodiversității

Anul acesta voi coordona, alaturi de alti iubitori de natura, mai multe proiecte de conservare a biodiversitatii, printre care enumar amplasarea unor panouri informative in locurile din Romania bogate in fauna, amplasarea de panouri pentru protectia strigiformelor din Romania, efectuarea unor lucrari pentru protejarea amfibienilor si reptilelor in unele zone vulnerabile. Sper sa gasesc voluntari si sponsori inimoși pentru aceste activități. Voi reveni cu detalii pe blog.

Proiecte educaționale pe teme de biodiversitate

Anii trecuti am participat la mai multe activitati, la „Școala Altfel” si la alte initiative similare. Anul acesta vreau să vă lovesc cu o expoziție foto mobilă, despre care veți afla în curând. Tot anul acesta sper sa public alaturi de Vlad Cioflec albumul cu herpetofauna Romaniei. In toamnă sper să organizez în Delta Dunarii, cu sprijinul unor sponsori inimoși cu care am vorbit deja, o miniconferință pe teme de natură și biodiversitate, cu invitați de seamă din lumea științei. De asemenea, alaturi de Vald Cioflec, vreau sa facem niste workshopuri de lupta impotriva fobiei de serpi. Aceste workshopuri vor fi cu intrare liberă, le vom anunța din timp. Sunt așteptați și baieții care au aceasta fobie de reptile, nu doar fetele! 😀

Tabere de biodiversitate

Si in acest an vom continua taberele de biodiversitate alaturi de bloggeri, jurnaliști și fotografi de natură. Spre deosebire de ceilalți ani, în 2017 sper să avem participăare mai numeroasă (o medie de 10 participanți pe tură) care speram sa aibă astfel mai mult ecou în blogosferă si presă.

Traininguri noi

Pe zona de trainiguri de publicitate online, tot asa, avem vesti bune. Voi anunt ain curand un nou calendar de cursuri care sper sa acopere nevoia pietei de a sti cat mai multe despre dedesubturile publicitatii online.

Muzică

De cativa ani am migrat spre muzică acustică. Vreau anul asta sa cant mai mult la chitara si la alte instrumente muzicale, neascunzandu-va faptul ca sunt indragostit de muzica balcanică. O sa va disper anul asta cu piese care imi plac la drum lung, de ascultat in masina in drum spre destinatiile mele preferate din Peninsula Balcanică.

Degustări alese

In 2017 am un calndar aproape finalziat de degustari de miere, branzeturi, ulei de masline, whisky. Dacă aveți și alte doleanțe, un comentariu aici pe blog e binevenit.

Ieșiri în natură

2017 este al cincisprezecelea an consecutiv de cand nu am mai stat vreun weekend în casă/București. Că a fost teambuilding, iesire dupa fauna, weekend full sau vacanta departe de casa, intenșionez să imi pastrez acest prost obicei. In 2017 voi avea mai mutle ocazii in care voi putea lua oameni cu mine pentru diverse actvitati, de la fotografiat reptile (pentru curajosi), trasee de offroad, experiente culinare traditionale, degustari (de care am scris mai sus), tururi ghidate de observare de avifauna, voluntariat pentru activitati de conservare a biodiversitatii, vizitarea de peșteri, canioane și zone de whitewater rafting etc. Dacă vreți să vă implicati/participati alaturi de mine la astfel de activitati, un comentariu aici sau un email la doru at marketeer punct ro este suficient.

Nu pot incheia înainte să mulțumesc prietenilor, partenerilor, clienților mei și agențiilor acestora pentru implicarea în aceste proiecte „ongoing” și să sper că vom face și anul acesta treabă bună: Telekom Romania, Goodyear Romania, Petrom-OMV, Lipton, Strongbow, Badsi, Minor Swing, Aria Burger, Machteamsoft, GMP-PR, MaccannPR, Golin Harris, The Practice, La Mama, Camaradelamunte.ro, Hotnews, Pensiunea Olga, Dorna – Dupa Noi, Discovery Channel, Mondo Trips, Tiriac Auto.

În rest, vă doresc să vă fie bine și să vă antistresați cât mai mult!

The post Antistres și bune maniere: gânduri bune pentru 2017 appeared first on Doru Panaitescu.

Review Blackview BV6000 – un telefon pentru coclauri

$
0
0

La început de an am pus o întrebare pe Facebook, știind că am oameni în listă cu care am trăsături comune, printre care și distrugerea sistematică a numeroase telefoane mobile de-a lungul timpului, grație activităților pe coclauri pe care le avem (noi, cei mai certați cu mall-ul și cu serialele in weekenduri). Am primit multe sugestii pentru un telefon potrivit stilului de viață, doar că unul din producători s-a oferit să îmi trimită înspre testare varful lor de gamă. Și bine a făcut! Trei weekenduri de testare si trei saptamani mai târziu, sunt gata să vă povestesc cum e un telefon rezistent, căruia nu ai ce să-i ceri să-l poți „încuia” pentru că, pur și simplu, se descurcă.

Statul meu în natură (mult peste media cetățenilor patriei) m-a făcut să mă înconjor de echipamente rezistente: de la imbracaminte si accesorii până la mașină și telefon mobil. Și, mulțumită celor de la iHunt Romania (Cezar, merci că ai fost pe fază!), am primit în teste un telefon rezistent: Blackview BV6000.

Fișa lui tehnica este aici și il puteți comanda fie de pe site-ul oficial în limba romana, fie de la alte magazine online (Emag, Evomag etc). Este un telefon robust, rezistent, gandit pentru oameni neatenti si degraba stricatori de aparate sensibile (si am prăpădit destule telefoane pana acum, inclusiv telefoane teoretic rezistente la apa, praf, socuri și alte intemperii). Ce mi-a placut la telefonul asta este ca producatorul ti-l trimite cu chestii de rezervă și scule ajutătoare: găsești în pachet nu doar încărcător și casti, ci și un cablu pentru a putea incarca alte telefoane (practic iti transofrmi telefonul in Powerbank), surubelnite in stea si normala pentru a desface telefonul, capace de cauciuc de rezerva, suruburi de rezervă, o folie de protecție pentru ecran (iar telefonul vine deja cu încă una, gata pusă). Nu prea ai ce reprosa producătorului chinez la faza asta, s-a gândit la toate.

Eu l-am luat la „scuturat” înca din prima zi, telefonul avand de trecut mai multe probe. Înainte de probe însă, vă spun conditiile in care am testat telefonul:

1. Nu am luat telefonul sa-l dau de pereti sau sa-l bag in Groapa Marianelor. Stiu multi care și-au cumparat telefoane cu protocol IP68 sau MIL-STD-810 si au reusit sa le strice. Nu există telefon indestructibil, doar utilizator dârz.
2. Am testat acest telefon dupa nevoie mele. Focusul meu a fost pe baterie, stabilitate in utilizare multi tasking, utilizare ca aparat foto alternativ.
3. Nu am forțat, dar nici nu am menajat aparatul. M-am comportat ca un utilizator care are ocazia de a incerca produsul.
Ca sa nu avem discutii 😀

Proba camerei foto

Despre asta voi scrie ceva mai mult, ca e cel mai vizual aspect al aparatului. Am incercat sa reduc la minim folosirea aparatelor foto clasice in cele trei weekenduri. Asa ca, iata, cronologic, pe unde a umblat telefonul cu pricina:

Primul weekend a fost dedicat unei ișiri la iarbă verde, pardon, zăpada mare, cu alte 60 de mașini de teren. Am profitat de faptul că tocmai scosesem mașina de la Badsi Service (multumesc, băieți, vă știți voi care!). Era pacat sa ratez ocazia de a ma revedea cu majoritatea baietilor din cluburile de offroad din Bucuresti si nu numai. Aici se vad o mică parte din mașini, moment in care inca testam temperatura de culoare si incadrarile 😀

Ca un cetatean onorabil ce ma aflu, am gătit la două ceaune și trei hamace, iar participantii s-au bucurat de temperaturi scazute si mancare bună. Telefonul a stat numai in zapada si pe jos, gratie haosului generat de cei peste 150 de oameni care socializau langa masini si gratare. Sau in hamacele aduse de mine de acasa, ca scaune pentru domnisoare nu prea erau :D.

Apoi ne-am pus pe gatit. Iata-ma in actiune, pregatind unul din ceaune (nu mai stiu ce faceam acolo, dar nu am primit plângeri pana la final)

Seara am mers la restaurantul La Mama. Aici am testat iar camera telefonului. Iată o fotografie tipică, de duzină, pe care o face orice utilizator. Nu, nu pisici, ceva de pe o masa îmbelsugată: niste sticle de vin, care au iesit bine cu ajutorul blitzului si unui ISO lasat pe automat. Pe care, vorba lui Mălăele… le-am băut.

Nu am ratat nici deserturile, aici putandu-se vedea un desert cu fistic de la un restaurant turcesc, testat si el la ceas de seara:

Al doilea weekend a fost un weekend mai lung, de tip VeSeDeLeMeu – adica vineri-sambata-duminica-luni-marti. Traseul: Dobrogea, unde ii sade mai bine unui Patrol…

Nu am mers singur, ci intr-o companie selectă: alaturi de Mihai, mare pasionat de munte, care a fost obligat de traseu si de mine sa dea la lopata, troliu si sa si impinga masina pe unde am ramas. Aici l-am prins inchinandu-se ca am iesit dintr-un sector de traseu dificil. Sunt sigur insa ca nu o sa recunoasca 😀

Ne-am napustit apoi asupra locurilor intesate de pasari. iata-ne pe dig, cu ajutoare locale, in cautarea ferestrasilor, cufundarilor si corcodeilor, specii ce ne viziteaza iarna pe litoral.

Apoi am ajuns in Cheile Dobrogei, unde am faurit un alt ceaun si am instalat iar hamacele din dotare. De aceasta data am montat hamace Double Layer de la MinorSwing Hammocks, temperaturile fiind mai scazute decat in weekendul precedent.

Drumurile prin judet au fost cum au fost, pentru noi fiind nimic altceva decat noi subiecte fotografice. Cred ca as putea sa ma fac „hartist” si fara DSLR…

Nu putea sa lipsească o incursiune în partea bulgarească a Cadrilaterului. Un loc în care merg des, unde telefonul asta trebuia musai să ajungă, fie și pentru o baie in mare iarna. O mică sedință foto pe calcare sarmatice și am ajuns cu Blackview-ul și la nivelul mării:

Am testat camera și niste detalii, tot macro, facute fără bliț, niște cristale de carbonat de calciu recristalizate in regim geodă (cred) găsite in falezele de calcar de la Shabla. Distanța minimă de focus este de aproximativ 10 centimetri.

Nu am încheiat călătoria noastră la vecinii noștri de la sud de Dunăre fără să punem un alt hamac Double Layer într-un loc cu priveliște… Nu uitați, sezonul acesta hamacele astea au reducere de la 260 la 220 de lei 😉

Proba bateriei

Aici telefonul ăsta chiar stă bine. Am încercat diverse „metode” de a-l face de râs și nu am reușit. Telefonul a stat in standby fara cartele 5 zile si mai bine. Dupa ce am pus cartelele, a stat in medie intre 48 si 96 de ore, INDIFERENT ce am facut cu el. Deci o mare bila albă.
Cel mai puțin m-a ținut în ziua în care am lasat deschise datele, localizarea și tetheringul, de dimineța până seara. Tot nu am scăzut sub 48 de ore autonomie, iar timpul efectiv de folosire (active screen) a fost de peste 12 ore.

Proba memoriei

Telefonul are 32 GB memorie internă și 3 GB memorie RAM, iar cumulat cu sistemul de operare Android 6.0 e foarte stabil si rapid. Poate or fi pretentiosi care vor sa scoata fum din telefon, eu nu l-am simtit gafaind deloc. Si am pus pe el Waze, Whatsapp, aplicatia mea pentru determinari de specii de pasari (Avia Nature Explorer – o recomand!), Call Romania si altele. Recunosc, nu folosesc un telefon la capacitate maximă cum face un millenial, dar telefonul asta chiar nu are nici o problemă pentru un heavy user.

Proba portării datelor

Am luat ultimele mele patru telefoane (cele doua Samsunguri plus cele doua Nokia de avarie) si am faurit o agenda de peste 2500 de numere de telefon pe care le-am portat pe telefon cu ajutorul Google Contacts. Dupa ce initial mi le-am descarcat in memoria telefonului, m-a mancat sa le las totusi inapoi in Cloud. Mare greseala: sambata trecuta m-am trezit ca nea Google mi-a ras toate numerele de telefon, lasandu-ma cu Info Orange, pompieri, salvare si alte numere scurte. Doua zile mai tarziu si milioane de gafe si nasteri indesate adresate soborului de programatori, mi-am recuperat de pe un backup intreaga agenda. Am portat-o in memoria telefonului si o sa ii fac backup lunar, manual. Fara sa ma mai bazez pe mizerabilul de Gmail. Cu alte cuvinte, limitele lui sunt date de Android si de ce sistem de portare folosiți, eu evitand să instalez o aplicație dedicată pentru asta.

Proba apei

Am bagat de cateva ori telefonul in apa, inclusiv in apa sarata (de mare), in zapada, l-am tinut in bucatarie la gatit, in baie cand faceam baie/dus etc. Nici o problema. Telefonul vine cu sigilii de cauciuc și șuruburi pe spate, singura problemă fiind că trebuie să scoateți apa din difuzorul amplasat pe spatele terminalului. Din nou, nici o problemă.

Proba altitudinii

Dupa weekendul de pomină din Dobrogea, am invitat telefonul la o excursie pe Transfagarasan. Ma rog, nu am ajuns chiar pana in caldarea Balea, drumul fiind deschis pana la Cabana Capra.

Telefonul si aici a stat la frig, caci am profitat de ocazie sa il fotografiez intre coloane de gheață.

Apoi si in combinatii de gheață, zăpadă și vegetație:

Insa, practic, am purtat telefonul dupa mine cam prin toate scenariile posibile de weekenduri a la Doru: munte, mare, offroad, umiditate, frig și alte apucaturi faine de pe la noi. Nici o problemă.

Ce-mi place la el, pe scurt? Lista e destul de lunguță:

  • baterie mare – implicit autonomie suficientăȘ l-am incarcat in medie de doua ori pe saptamana. un minim de 48 d eore, un maxim de 96 d eore de autonomie
  • memorie suficientă – atât memoria internă (32 GB), cât si memoria RAM (3GB) ajung pentru un utilizator normal. O fotografie la rezolutie maxima ocupa cam
  • carcasă robustă
  • sistem de prindere al unui snur la carcasă (extrem de utilă în outdoor)
  • ecran suficient de mare, bine protejat de marginile carcasei
  • buton de SOS (activeaza automat localizarea si trimite coordonatele GPS)
  • difuzor puternic (mie imi e util cand folosesc trilurile de pasari prin padure, dar si cand ascult muzica sau vad videoclipuri)
  • sistem „glove mode” care permite lucrul pe ecran folosind manusa de sudura, de bucatarie, de schi sau, in cazul meu, de prins serpi 😀
  • camera foto video principala cu rezolutie buna, avand suficiente setări (luminozitate, balans de alb, supra sau subexpunere). Nu am găsit opțiunea de panorame, dar nu am avut timp să-l butonez prea mult, inca ma imprietenesc cu el 😀
  • vine cu o sumedenie de accesorii (am scris mai sus)
  • poate da curent altui telefon, in regim PowerBank (și are de unde)
  • filmează bine, dacă ai lumina bună. Pun imediat si o mostră video, doar să mi se incarce pe Youtube.
  • preț bun, la ce oferă. Serios, 1200 de lei pentru un telefon care face tot ce v-am scris mai sus si e si Double SIM nu mi se pare mult. E genul de telefon pe care il vei schimba peste 3-4-5 ani cu altul identic.

Ce nu-mi place la el? Încerc să îi caut bețe în roate, să nu credeți că-l ridic în slăvi degeaba, dar mi-e destul de greu să-i găsesc cusururi:

  • e destul de mare si relativ greu. E mai mare si mai greu decat toate telefoanele pe care le-am avut, are aproximativ 250 de grame. Dar e chestie de gust, love_it_or_hate_it. Mă uit pe lista de lucruri care-mi plac și ii iert asta.
  • mi-ar fi placut ca suportul de siret (situat in partea de jos a carcasei) sa fi fost in partea de sus. In felul asta l-as fi putut agăța de oglinda de la mașină când aș fi folosit Waze 😀 (dintr-un motiv care-mi scapa, Waze mi-a intors ecranul cu capul in jos initial, acum nu mai vrea. Dar asta e de la program, nu pot imputa asta telefonului)
  • fotografiile / filmarile pe lumină putină, in special cele facute cu camera mică, de „selfies”, care e slabă. La cum mă știți pe mine, n-o s-o folosesc des. Totuși, daca vreți sa vă faceți un selfie bun, dați telefonul chelnerului. E mai sănatos! 😀 In plus, eu având mereu două aparate DSLR la mine, o să trăiesc cu o a doua camera mai slaba a telefonului. Iata un seflie facut cu camera mare, de 13MP. In opinia mea, la lumina slaba de atunci, e acceptabil…
  • trebuie sa fii atent cu cablul de incarcare, care, datorita carcasei, e nitel mai lung la mufă, ceea ce inseamna ca, dacă pierzi cablul original, e putin tricky să reușești să il incarci de la incarcatoarele prietenilor care au telefoane cu Android. Asta nici nu trebuia sa fie un dezavanataj, e doar o chestiune la care trebuie sa fiti atenti, nici un telefon nu e idiot proof destul, dupa cum ne-a demonstrat istoria recenta. Dar, cu cateva cabluri de rezervă cumparate de pe Aliexpress sau orice alt site de accesorii, se rezolvă rapid și acest neajuns.

… și cam atât la parțile rele.

Pentru că se cuvine să știți, am întrebat producătorul despre nivelul de radiație SAR, care la nivelul capului este de 0.378 W/kg. Spre comparatie, un iPhone 7 are 1.19 W/kg la nivelul capului, iar un Samsung Galaxy S7 are 1,59 W/kg la nivelul capului, aproape de limita maxim admisa de 1,6(!)

Decizia mea dupa niște mii de kilometri de plimbare cu el? E un telefon perfect pentru exploratorul modern sau cel care are o pasiune in afara casei. Il recomand, mai mult, in plus, o sa ma vedeti cu el pe coclauri 😀

The post Review Blackview BV6000 – un telefon pentru coclauri appeared first on Doru Panaitescu.

O vacanță fără telefon sau dieta cu portocale roșii #sicilia13

$
0
0

După cum probabil ați aflat, am supus la grele încercări un telefon construit ca un Patrol. Și după faptă, și răsplată: am acumulat suficient stres încât să am nevoie de o mică dezintoxicare. Și nu găsesc nici o altă destinație de weekend mai potrivită pentru un mic detox (știți însă că povestea asta cu detoxul este un pretext pentru oameni să facă niște cheltuieli generate de activități nesăbuite). Ața că weekendul acesta mi-am programat (din vreme) o cură de portocale roșii.

Exact! O să merg în Sicilia weekendul acesta prelungit (v-am mai zis cum clasific eu vacanțele: weekend (V-S-D), vesedelemeu (V-S-D-L-M), weekend prelungit (sub p săptămână), minivacanță (o săptămână încheiată), vacanță (două-trei săptămâni), concediu (4-5 săptămâni)). Așadar, un weekend prelungit de data asta, in căutarea celor mai bune portocale roșii, de această dată fără telefon.

Motivul este simplu, vi l-am spus mai sus. Vreau o mică pauză. De carne, de stres, de stat cu nasul în telefon, de frig (îmi place frigul, dar cu alternanțe). Așa că m-am uitat pe prognoza meteo… nu e rău deloc weekendul ăsta…

Ne vedem săptămâna viitoare, over&out!

The post O vacanță fără telefon sau dieta cu portocale roșii #sicilia13 appeared first on Doru Panaitescu.

Cuvinte care nu există in dicționar

$
0
0

Limba noastră-i o comoara… zicea poetul. Eminescu se pune ca a folosit 5.000 de cuvinte diferite in opera sa (desi nu stiu cine o fi stat sa le numere), in timp de Shakespeare aproximativ 20.000. Totusi, in vorbirea curenta, un om obisnuit foloseste mult mai putine. Dar iata ca apare si provocarea mea: oare stiti cuvinte care nu exista in dictionar? Raspunsul meu este DA! Limba romana (și nu numai ea) evoluează, și cu dansa și noi, ca națiune și ca tot ce vreți voi. Le folositi fără să vă dați seama!

De multe ori am cautat etimologia unor cuvinte, si nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca respectivele cuvinte nici macar nu figurau in vreun dictionar…

Așa că, inspirat de „succesul nebun” al articolului cu lista de cuvinte cu etimologie necunoscuta, purced in a alcatui o alta lista, la fel de inutila la prima vedere (hrană, totuși, pentru cugetători) a cuvintelor ce mi-au trecut pe la urechi si care nu există în dicționare.

În paranteză patrată am scris zona din care provine fiecare termen de mai jos.

1. bromfagiu – betiv, alcoolic

2. gioavlă – zloata, amestec de zapada cu noroi

3. bărâcă – râpă, ravenă [Mehedinți]

4. bredeleu – prostovan [Hunedoara]

5. ciormoacă – zloată, amestec de zăpadă cu noroi [Olt]

6. ciorofleacă – zloată, amestec de zăpadă cu noroi [Olt]

7. lăntete – reziduu din coaja copacilor dupa tragerea lemnului în cherestea, folosit la garduri; ulucă [Mehedinți]

8. hoagă – vale adâncă [Mehedinți]

9. lătunoi – reziduu din coaja copacilor dupa tragerea lemnului în cherestea, folosit la garduri; ulucă [Maramureș]

The post Cuvinte care nu există in dicționar appeared first on Doru Panaitescu.


Expedition1001 Deltebre: Vacanță activă pentru iubitorii de faună in Spania

$
0
0

Anul acesta vreau sa ajung in câteva locuri frumoase din Europa, in cadrul programului meu inceput anul trecut pe vremea asta, #Expedition1001. Din fericire pentru cei „invidioși” ca niciodată nu-i iau cu mine, în 2017 voi avea cel puțin trei ocazii in care voi merge însoțit pe coclauri în expeditiile mele prin sudul Europei (că la ture de iarnă am vazut că nu marșați). Voi face cateva iesiri de maxim o saptamana în afara țării, in colaborare cu o agenția de turism parteneră, Mondo Trips. Așa că, dacă vreți să vedeți Barcelona, dar și ceva în plus, iată cu ce vă momesc – două zile (din șapte în total) pe coclauri cu mine la un pret imbatabil (cred eu, dar, în fond, prețul ar trebui să fie ultimul criteriu):


[pescăruș argintiu (Larus argentatus), o specie rară în România, dar abundentă pe coasta Spaniei]

Mai 2017 – #Expedition1001 Deltebre

Prima expeditie (din cele trei, sper, de anul acesta) va fi pe coasta de est a Spaniei, in Barcelona și împrejurimi.
Locuri disponbile: 12 (de bani si alte hartii se ocupa agentia mea partenera Mondo Trips, eu personal nu vreau remuneratie pentru ghidaj, dar apreciez o bere locala rece la finalul zilei :D)
Zbor pana la Barcelona (avantaj pentru cei care vor sa vada sau sa revada Barcelona la inceputul verii, cand temperaturile nu-s asa mari), transfer de la aeroport la cazare si de la cazare la aeroport asigurat.
Perioada: finalul lunii mai – inceput de iunie (cel mai probabil va fi 30 mai – 6 iunie).
Cazarea: In Barcelona sau imprejurimi, cate doi in camera (va incurajez să veniti fie cu un(o) prieten(ă), fie cu partenerul/partenera de viață)
Program: doua zile pe coclauri cu mine ghid pentru fiecare din participanti. Zilele vor fi alternative (o zi da, una nu, restul program de voie – plaja, vizitat Barcelona etc)
Cei 12 participanti vor fi cazati in camere duble (incurajam inscrierea cuplurilor sau perechilor de prieteni pentru confortul sejurului), dar vor fi impărțiți în două echipe de șase oameni pentru o mai bună interacțiune a ghidului, imbunătățindu-se astfel experiența personală a fiecăruia.

Specii de păsări vizate (nu inșir speciile ce pot fi văzute relativ ușor și la noi, ci pe cele mai greu sau aproape imposibil de văzut acasă):

– Flaming (Phoenicopterus roseus) – sper sa ii găsim in Delta Ebrului.

– Cormoran moțat (Phalacrocorax aristotelis) – sper sa ii găsim in Delta Ebrului.
– Vultur sur (Gyps fulvus) – sper sa ii găsim in Syurana.

– Gaie roșie (Milvus milvus) – sper sa ii găsim in Syurana.
– Potarniche cu picioare roșii (Alectoris rufa) sper sa le găsim in Syurana.
– Stârc de cireadă (Bubulcus ibis) – sper sa ii găsim in Delta Ebrului.

– Pescăruș negricios (Larus fuscus) – sper sa ii găsim in Delta Ebrului.

– Presură bărboasă (Emberiza cirlus) – sper sa le găsim in Syurana.
– Pescăruș argintiu (Larus argentatus) – sper sa îi găsim chiar in Barcelona.
– Silvie cu ochelari (Sylvia conspicillata) – sper sa le gasim chiar in parcurile si gradinile din Barcelona.
plus alte specii de pazari, tipice bazinului mediteraneean.

Herpetofauna: soparle si serpi – specii tipice Spaniei (optional, pentru cine doreste se poate organiza si a treia zi de coclauri dedicata exclusiv herpetofaunei – maxim 6 locuri). Mai jos, imagini cu un „monstru spaniol”, cea mai mare broască europeană, Bufo spinosus:

In Syurana avem un loc bun pentru scorpioni (vezi mai jos) si mai vedem ce surprize ne rezervă natura.

Fiecare participant va primi binoclu si costumatie de camuflaj minimă (camuflajul personal adus de acasa este binevenit!)

Pentru aceasta vom face doua vizite de jumatate de zi (intre 9 si 16) in doua locuri bogate in fauna, dar si herpetofauna (pentru cei ce doresc si asta):

Delta Ebrului (aflata la mai putin de 50 km de Barcelona), un loc unde speram sa vedem peste jumatate din speciile de pasari descrise mai sus.

Respectiv Syurana, un loc situat in zona montana, aproape de Barcelona, cu un farmec aparte.

Programul pe zile:

Ziua 1
Transfer de la aeroport – cazare si program de voie pentru ambele echipe.

Ziua 2
Zi libera (plaja) pentru ambele echipe sau tur ghidat herpetofauna in imprejurimile Barcelonei

Ziua 3
09.00 – 16.00 – tur ghidat wildlife in Deltebre si imprejurimile Barcelonei pentru echipa 1
Seara program de voie
Program de voie pentru echipa 2

Ziua 4
09.00 – 16.00 – tur ghidat wildlife (birdwatching) in Deltebre si imprejurimile Barcelonei pentru echipa 2
Seara program de voie
Program de voie pentru echipa 1

Ziua 5
09.00 – 16.00 – tur ghidat wildlife (birdwatching / herpetofauna) in Syurana si imprejurimi pentru echipa 1
Seara program de voie
Program de voie pentru echipa 2

Ziua 6
09.00 – 16.00 – tur ghidat wildlife (birdwatching / herpetofauna) in Syurana si imprejurimi pentru echipa 2
Program de voie pentru echipa 1

Ziua 7
Transfer la aeroport – intoarcerea spre București.

Pret: aproximativ 490 euro, care se achită la agentie (nu vreau să am vreo treabă cu partea financiară, eu sunt ghidul de teren pentru cele două zile în care nu stați pe plajă sau nu bântuiți prin oras). Pretul este valabil pentru plecare de pe aeroportul Henri Coandă (București) și nu include pranzul, cina, bauturi alcoolice sau racoritoare, alte distractii (stiu carciumi in Barcelona daca mă intrebați, știu și locuri bune de „streetfood” pentru amatorii de așa ceva, ne descurcăm).

Deadline înscrieri: 15 aprilie – primii inscriși – primii serviți. Pentru seriozitate, agenția o să vă ceară un avans de 20% din valoarea excursiei.
Avand in vedere ca acest pret este valabil pentru o diagrama de cazare in regim double, cuplurile (căsătorite sau necăsătorite) sau perechile de prieteni sunt binevenite.
Revin cu un program detaliat pe email celor ce doresc informatii suplimentare si isi lasa printr-un comentariu mai jos intentia de a merge in această vacanță activă.

Incă ceva: Această vacanță activă este un proiect-pilot de birdwatching si fieldherping de agrement, nu o tura fotografica de wildlife. Dacă se va bucura de succes, voi organzia urmatoarele expeditii in Sicilia, respectiv Sardinia, urmand ca in 2018 sa adaug pe lista alte 3-4 destinații similare – ca preț si arhitectura a programului pe zile. Ne vedem pe coclauri spanioli?

The post Expedition1001 Deltebre: Vacanță activă pentru iubitorii de faună in Spania appeared first on Doru Panaitescu.

Înapoi din weekend: Cum fotografiezi o specie în premieră #biodiversitate #expedition1001

$
0
0

De cate ori plec de acasa, ma cuprinde panica: dacă nu cumva, de această dată, mă voi întoarce cu mâna goală acasă? Articolul asta vrea să răspundă mai detaliat la veșnica întrebare „cum găsești de fiecare dată ceva nou pe unde umbli”?

[Imagine din lateral a celei de-a treia specii de țestoasă de uscat din portofoliul meu de specii, Testudo marginata, fotografiată în Grecia – povestea pe indelete mai jos]

Povestea acestui articol incepe acum câțiva ani de zile, când mi-am achiziționat primul meu set de inele macro. Citisem pe Internet că am două variante: lentile macro adăugate peste obiectiv, respectiv inele depărtătoare. 900 de lei mai târziu, aveam prima jucarie ce-mi permitea să intru intr-o noua lume.
Primul portret cu o lighioană din clasa saurienilor (reptilelor) a fost o țestoasă indigenă, țestoasa de apă europeană (Emys orbicularis):

Câțiva ani mai târziu, la o ieșire pe teren cu prietenul meu Vlad Cioflec, am convenit (spre bucuria și in același timp spre marea lui „îngrijorare”, că doar știa în ce se bagă) să nu ne lăsăm până nu fotografiem de aproape, cu inele macro, ochii tuturor reptilelor și amfibienilor de la noi. Deși fotografiasem deja ochiul de Emys, de mai sus, revelația am avut-o fotografiind un iris de buhai de balta cu burta galbenă (Bombina variegata), poate unul din cei mai tulburători (pot să zic așa? firește că pot) iriși din lumea animală, pentru că are formă de… inimă.

Istoria a demonstrat că, indiferent de tipul de iris, ochii animalelor sunt fascinanți, dacă sunt priviți de aproape. În acest fel, stârnind curiozitatea, putem să ne adresăm cu detalii interesante inclusiv neinițiaților, care pot descoperi, prin intermediul aparatului de fotografiat situat extrem de aproape de subiect, o lume fascinantă, care merită măcar admirată de la distanță, dacă nu mai mult de un simplu răsfoit prin albume de fotografii pe Facebook. De pildă, mulți privitori ar asemui acest ochi cu iris rotund (al unui șarpe de pe la noi) cu o eclipsă de soare.


[Detaliu la ochi de șarpe rău (Dolicophis caspius). Irisul circular e specific pentru majoritatea serpilor neveninosi, numite si colubride]

Irisul la reptile si amfibieni poate fi si vertical. Iata un exemplu de iris vertical la una din broaștele mele favorite:

[Detaliu la ochi de broască de pământ verde (Pelobates syriacus). Irisul vertical e întâlnit la unele specii nocturne de broaște, dar și la cele trei specii de viperă prezente în țara noastră sau la boa de nisip (Eryx jaculus)]

La alte specii, irisul poate fi orizontal, iris întâlnit la majoritatea broaștelor diurne. Iata un exemplu de iris orizontal, la broasca râioasă verde (Bufotes viridis).

Dar să ne întoarcem la povestea noastră: cum găsim o specie nouă în sălbăticie? Răspunsul depinde de nivelul de experiență. la început, veți găsi numai specii noi :). După o vreme însă, veți fi văzut majoritatea speciilor comune și veți fi siliți (la reptile cel puțin) să vă deplasați cât mai departe de casă pentru a putea vedea alte specii.

Februarie nu este o lună propice expeditiilor herpetologice. Multe din speciile de amfibieni si reptile hibernează în Europa. În țara noastră, clima temperat continentală face ca iernile să fie grele, toate speciile din România hibernând. Chiar si in sudul Europei, unde temperaturile sunt mai mari, speciile sunt mai obisnuite cu temperaturile mari, asadar iarna sunt la fel de greu de găsit, chiar dacă temperaturile pot părea propice. Totusi, cu puțină insistență puteți găsi herpetofaună.

Destinația despre care vreau să vă povestesc este Atena, capitala Greciei. Aici, desi antropizarea este evidenta, fauna poate fi gasita, cu multă căutare și puțin noroc, chiar și în perioada rece a anului. Ideal este să căutați herpetofauna în parcuri și grădini sau, în cazul unei capitale cu atata incărcătură istorică, inclusiv in siturile arheologice sau in preajma acestora, chiar daca afluxul mare de turisti poate fi aparent descurajant. Atena este plina de coline inverzite in sezonul rece, aici putand avea surpriza sa gasiti fauna chiar in preajma sau in interiorul templelor si zonelor vizitabile in regim muzeal in aer liber.


[Vedere spre Atena de pe dealul Acropole. Unde credeam ca voi pune doar un hamac cinstit, aveam sa fotografiez specia in premiera pe care o visam de acasa]

Pe de alta parte, in sezonul rece, te bucuri orice specie gasita, pentru că la noi în Romania, în februarie zăpada încă este la putere. Mai cu seamă că, dacă azi specia fotografiată este o specie comună, s-ar putea in cativa ani geneticienii si taxonomii sa „spargă” respectiva specie în doua specii, caz frecvent în ultimii ani (vedeti complexul Anguis, Hyla sau Bufotes), pe măsură ce știința avansează și datele despre herpetofauna se adună. De pildă, una din speciile mele preferate este broasca râioasă brună (Bufo bufo), specie relativ ușor de găsit și în România (trebuie doar să-ți pui problema că există și trebuie să o cauți).


[Portret de Bufo bufo, realizat in masivul Făgăraș, intr-una din taberele de #biodiversitate organizate începând încă din 2015]

Ei bine, într-una din expeditiile mele din Europa în căutare de faună (parte din proiectul #delteleeuropei), am găsit o broască râioasă despre care am crezut ca este un banal Bufo bufo. Dar, anul trecut, geneticienii au decis: in Spania subspecia Bufo bufo spinosus a fost ridicata la rang de specie, Bufo spinosus.


[Broască râioasă brună vestica (Bufo spinosus), fotografiată în Syurana, Catalonia, nordul Spaniei]

Ce este fascinant la această broască este că, dacă sunteți familiarizați cu tehnicile de fotografiere macro, aveți posibilitatea să obțineti cadre bune profitând de marimea impresionantă a acestui amfibian. La inceput, aceste broscute sunt de dimensiunile unor picaturi de apă, motiv să le transformati într-un subiect fotografic inedit.


[Juvenili de Bufo bufo fotografiati pe vreme ploioasă, Cheile Bicazului, sfarșit de august 2016]

Așa că, găsind această femelă de mari dimensiuni (da, la această specie femela este semnificativ mai mare decât masculul, exemplarul găsit avand peste 1 kilogram!), am încercat să o fotografiez in alte ipostaze decat cadrele pe care le aveam deja cu specia. Prima idee este să incadrati animalul in asa fel incat sa fie vizibil habitatul. Eram intr-un parc cu multi pini, un copac frecvent intalnit intr-o varietate larga de habitate din Grecia, de la nivelul marii pana la altitudini de peste 1000 de metri.

Dar, vai! Obiectivul asta cu diafragma de 2,8 iti produce un bokeh frumos… in detrimentul evidentierii funadlului. Inchizand diafragma si profitand de aspectul „încremenit” al amfibianului, am marit profunzimea campului prin inchiderea diafragmei. Bokehul insa poate sa fie destul de derutant, campul mai mare de clar furand din atentia care in mod normal s-ar concentra pe subiect. Deh, chestie de gust, asa ca am lasat aici ambele cadre.

Dar acest broscoi arata mai bine pe fundal verde. Da senzatia de natural, il incadreaza mai bine, dă senzatia că animalul se „pierde” in iarba.

Dupa un mic crop, incadrarea e pe gustul meu. Doar ca nu scoacte în evidență lucrul de care vorbeam mai sus: detaliul. Detaliul este acel lucru care poate transforma monstrul de broasca râioasă (vă înțeleg sentimetele, stați liniștiți, la început aveam aceeași senzație de repulsie) într-un animal realmente fascinant.

Și… hai și mai de aproape! Iată un cadru în care sunt mulțumit de cum se vede ochiul animalului (click pe imagine pentru a vedea ochiul la 100% – scos din aparat):

Dar nu pentru Bufo bufo eram eu pregatit… Deși, vă spun, am cautat in fiecare dimineata devreme (doar la flipping, pentru ca noptile erau destul de reci – 6-8 grade in comparatie cu perioada zilei cand temperaturile sareau constant de 20 de grade, dar era fix perioada in care aveam training, deci nu aveam cum sa profit de imprejurimi).

Iata lista mea, facuta de acasa, cu ce specii vizam – un fel de wishlist. Asta doar pe herp, pentru pasari aveam alt wishlist, dar despre asta intr-un articol viitor:

– Rana graeca
– Algyroides moreoticus
– Algyroides nigropunctata
– Anguis cephallonica
– Anguis graeca
– Elaphe quatorlineata
– Hellenolacerta graeca
– Hierophis gemonensis
– Malpolon insignitus
– Mauremys rivulata
– Podarcis erhardii
– Podarcis peloponesianus
– Testudo marginata
– Zamenis situla
– Tellescopus fallax

Nu mi-am pus ca obiectiv sa gasesc TOT. Dar un singur punct bifat pe lista in luna februarie iti da un avant extraordinar pentru sezonul care urmeaza: planul pentru 2017 este sa ajung de la 70 la 100 de specii pe herpetofauna, ceea ce este foarte ambitios, speciile din Romania fiind deja bifate, ceea ce inseamna ca trebuie sa gasesc aceste specii doar in expeditii in alte tari. Si Atena a venit asa, pe nepregatite, dar ca mi-am făcut temele, chiar daca scopul vizitei la greci era un training legat de profesia mea – marketing online.

Sigur, nu mergi in Grecia doar pentru herpetofauna. Am incercat sa imi proiectez in cap conjunctura ca eram cu niste oameni la un curs si sa nu par un defect complet, asa ca am profitat de ocazie si am mers cu ceilalti traineri prin oras, am vazut oamenii, cladirile, pietrele, traficul, na, stiti, ca un turist obisnuit. Si Atena are ce sa-ti ofere din belsug. Si cum turismul nu se face cu burta goala, intrerupem putin seria de fotografii cu fauna sa va arat ceva pentru care merita sa lasi macar intr-o seara cautarile dupa broaste deoparte.


[Tiropitta, o placinta cu branza feta, cred, pentru care as putea sa omor pe cineva daca as ramane singur pe o insula si ar fi doar o tava de placinta de-asta intre noi doi 😀]

Iar seara, Atena nu se compara cu Pireus, unul din porturile emblematice ale grecilor… Un apus aici este o explozie de culori si de subiecte fotografice, amplificata de luminile ofertante ale serii.

In vreme ce te bucuri de un gyros traditional, vezi forfota vaselor ce vin si pleaca din port.

Asa că mi-am concentrat întreaga energie pentru ultima zi, cea de sâmbătă, când aveam ocazia sa caut pe timp de zi, pană să plecăm spre aeroport. Am profitat de faptul că și ceilalti trei traineri aveau în plan să mearga spre Acropole, și, ascultând sfatul Alexandrei, o prietenă care este biolog local și stie bine zona, iata-ma sub Acropole, intr-o zona de relaxare. Am pus hamacul si am stat putin sa imi trag sulfetul, dupa ce am saltat toate pietrele pe care le-am putut urni, fara nici un rezultat.


[hamacul-pijama, cum mi-l alintă prietenii de expediții, este un model foarte ușor, ce cântărește sub 300 de grame – Ultralight by MinorSwing Hammoks – ideal pentru relaxare – deși poți dormi și peste noapte in doi in serile calde de vară – rezistă la 180 de kilograme sarcină]

Si deodata, o mogaldeata isi croia drum prin iarba. Ma holbam la ea in rasetele celorlalti traineri cu care eram: nu-mi venea sa cred ca era sub nasul meu si nici macar nu eram eu cel ce o observase. Dar mi-am revenit repede: aspectul de „casca de pompier” facea specia inconfundabila, chiar si de la spate. Era un Testudo marginata, specia pe care o cautam, printre multe altele…

Ma aflam in fata unei specii in premiera pentru mine. Inima imi batea cu repeziciune, cu aceeasi repeziciune cu care acest mascul superb incerca sa fuga din cadru 🙂

Adrenalia se instalase deja. E o senzatie greu de descris in cuvinte… am ratat nenumarate cadre, in parte din cauza faptului ca imi tremurau mainile, pe de alta parte si testoasa era destul de vioaie si naravașă. Nici vorba de linistea si confortul de la sedinta foto cu broasca raioasa din aceeasi dimineata.

Inca doua trei cadre si imi iese un cadru bun. Pe fundal, pentru conformitate, se intrevad cioburile amestecate cu pietre care sunt din abundenta sub Acropole.

Am plecat din Atena nauc: mi-am tras prima specie in premiera (de herpetofauna) a sezonului fix cu o zi ianinte de ziua mea. Ce autocadou frumos! Trebuie musai sa revin in sudul Balcanilor. Mai am cel putin alte 14 specii de gasit aici sau in zona de sud a Greciei. Cercetarile continua, pentru ca testoasa asta, combinata cu imaginile faine din Atena mi-au spart conducta de chef de iesit din casa. Ceea ce va doresc si dumneavoastra!

The post Înapoi din weekend: Cum fotografiezi o specie în premieră #biodiversitate #expedition1001 appeared first on Doru Panaitescu.

Expedition 1001: Chemarea Mediteranei in versiunea cu trenul

$
0
0

Despre proiectul meu cu cele 1001 specii v-am tot povestit de anul trecut incoace. Si cum mama m-a invatat sa experimentez tot felul de lucruri in calatoriile mele, urmatoarea mea aventură (care incepe azi) va fi pe malul Mediteranei, in sacadatul zgomot al rotilor de tren. Asta dupa ce voi pleca (rușinos și poluant) cu un avion, dar nu exclud nici calatoria cu o barcă de viteză pentru a ajunge mai repede la speciile dorite, pe langa trenul cu pricina.

De ce cu trenul? Pentru ca am descoperit ca te costa mai putin de 10 euro sa calatoresti cateva sute de kilometri, daca esti intr-o tara civilizata. Momentan nu va zic unde plec, dar va las sa ghiciti din aceste imagini (si am pus si un indiciu evident in textele ce insotesc fotografiile)…


[o imagine tipica din zona Mediteranei: faleze inalte de sute de metri, adesea impodobite cu valatuci de vapori de apa, ce confera privelisti numai bune de fotografiat dupa-masa, cand lumina aurie ajuta la obtinerea unui efect de „vacanta”]


[mai rare, padurile aflate pe coasta pot ascunde specii greu de gasit altundeva. Microclimatul tipic habitatelor costiere nu e doar pe placul lighioanelor, ci si a celor ce scotocesc dupa ele. Specia cautata de mine este o specie … „balearicã”. Abia astept sa o gasesc si sa pun hamacul-pijama intre doi copaci de pe plaja in semn de vitorie]


[Vorba poetului rus mort la nastere, cine n-are litoral, sa-si cumpere. Nu va e sila de palmierii hotului ala de primar-paiata de la Constanta? Nu se vad mai bine aici?]


[Pana la tren, te mananca feribotul. Dar induri capriciile unui capitan sandilau care rupe acceleratia pe genunchi, daca dupa ce te dai jos de pe bidiviul apelor vezi asa ceva. Si cautarile incep asa, cu un mic rau de mare]

The post Expedition 1001: Chemarea Mediteranei in versiunea cu trenul appeared first on Doru Panaitescu.

Câteva reușite recente din Balcani și împrejurimi #biodiversitate #expedition1001

$
0
0

Deși am avut un program incărcat in acest început de an (traininguri, teambuildinguri, alte cursuri), nu despre „job” vreau să vă povestesc azi, ci despre celălalt job, care incepe să îmi acapareze tot timpul liber – și-mi convine de minune asta! Acest inceput de an a fost marcat de o necontenită goană după specii noi, o mică „nebunie” (drog, drog, dar inofensiv mie sau celor din jur, certat poate doar cu portofelul meu). Nebunia asta m-a cuprins mai cu seamă in ultimii ani, cam de prin 2014 așa, ani în care, practic, am cam „semnat” contract de exclusivitate cu fauna europeană, în special cu păsările, reptilele si amfibienii bătrânului continent. Acum, că m-am liniștit nițel, trag linie și mă uit că am strâns suficiente cadre bune cu specii frumoase să vă arăt din munca mea de pe teren din ultimele luni (și specii noi, firește, dar și din cele deja cunoscute de voi in portofoliul meu de specii).

Începem cu noutățile acestei primăveri: prima specie nouă de reptilă din 2017 pe care v-o supun atenției este o nouă țestoasă. Atenție, nu broască țestoasă, că dacă veți mai folosi această sintagmă riscați să cădeți în derizoriu. Țestoasele, spre deosebire de amfibieni, sunt reptile evoluate și trebuie numite ca atare. Așadar, o nouă specie de țestoasă de uscat găsită la poale de Acropole, intr-o vizită fulger la Atena unde, deși eram la treaba cu un curs de tip „train-the-trainers”, am scotocit dimineață de dimineață și am venit cu o specie noua acasa, Testudo marginata:

Dar ce mă fascinează la Grecia este biodiversitatea sa incredibilă pe șerpi. Iată cel mai mic șarpe european, de dimensiunile si aspectul unei râme, un adevărat prădător însă pentru mușuroaiele de furnici, Xerotyphlops vermicularis, găsit în apropiere de Volos. Să vă mai spun că nu stă locului o clipă și e o adevărată încercare a nervilor să fotografiezi acest liliputan fără stare?

Nici năpârcile nu s-au lăsat așteptate. Aceste năpăstuite șopârle fără picioare, a căror singură vină e asemănarea izbitoare cu șerpii, au viață liniștită sub butoaiele vechi de ulei de măsline aflate pe insula Kefalonia. Aici am găsit un endemism dealtfel foarte asemănător cu celelalte năpârci europene, Anguis cephallonica.

Tot endemism in vestul Greciei este și Algyroides nigropunctatus, o șopîrlă care se lăfăie într-un areal vast, din Zakynthos până în nordul Croației. Eu am suprins-o tot în Kefalonia, in estul insulei, chiar inainte să urc pe bacul ce avea să mă ducă în peninsula Corint.

Nu-i așa că șopârlele cu picioare arată mult mai atrăgător pentru publicul larg? Iat-o pe verișoara doamnei de mai sus, tot specie endemică în Grecia (Algyroides moreoticus), sorindu-se in locul ei preferat, motiv pentru care am preferat să vă arăt un cadru in situ (fără a captura sau deranja animalul in vreun fel).

Tot in situ, tot în Kefalonia, o altă specie, mai colorată și mai curioasă decât cea de dinaintea ei, atât de curioasă că mi-a permis să mă apropii la limită de ea. Șopârla de ziduri ionică (Podarcis ionicus).

La fel am procedat cu o altă specie de lacertid (Lacerta in limba latina înseamnă șopârlă, de unde provie și denumirea generică pentru familia șopârlelor, si nu-s decât vreo optzeci de specii in Europa!). Deranjul cel mai mare a fost pentru vizitatorii capitalei Maltei, pentru ca am găsit aici, în Valetta, sigura specie autohtonă de lacertid din arhipelagul maltez, Podarcis filfolensis.

Și, evident, turiștii „normali” se holbau la mine. In loc să se holbeze la frumusețea de lacertid. #CeUameni!

Uneori însă, holbatul la balta potrivită poate aduce o specie nouă pe răboj. O vizită scurtă intr-o rezervație de faună din vestul peninsulei Corint mi-a pricinuit întâlnirea cu o nouă specie de amfibian, Pelophylax epeiroticus:

Dar aparatul foto nu ia in vizor doar reptile și amfibieni drăguți și innofensivi. Nici „veninoasele” au fost lăsate de izbeliște. Iată cea de-a patra specie de scorpion din portofoliul personal și al doilea din genul Buthus, Mesobuthus gibbosus. Doua exemplare găsite in apropiere de Lamia, Grecia continentală.

Și iata-l și pe verișorul lor spaniol, găsit in 2016 în nordul Spaniei, intr-unul din parcurile naționale din apropiere de Barcelona, Buthus occitanus, și această specie atingând dimensiuni mult mai mari decat verișorii lor autohtoni, scorpionii carpatici.

Tot veninoasă, tot de dimensiuni mari: prima mea întâlnire pe 2017 cu vipera, una mare, cu corn, cu ceafa lată. Ați ghicit, e o „bulgăroaică” (Vipera ammodytes montandoni).

Și dacă tot am început să vorbim de specii de mai mult timp intrate in portofoliu, iată cu ce m-am mai delectat anul acesta din lecția cunoscută… Un portret de Chalcides ocellatus, realizat în Malta, fix în inima târgului, în Valetta.

Dacă vi se pare urâțel (știu că gândiți asta, jighimelelor!), iată, o „frumoasă”. tot din Malta. Poate cea mai frumoasă specie de amfibian european și unul din amfibienii mei europeni preferați, Dicoglossus pictus.

Una caldă, una rece. Impunătoare, frumoasă în urâțenia ei, o femelă uriașă de broască râioasă brună (Bufo Bufo) mi-a arătat cine e șefa peste parcurile Atenei.

Stați așa, nu fugiți, avem și lighioane frumoase! Un portret de gușter (Lacerta viridis) poate vă înduplecă.

Sau vărul său bun, celalalt gușter din Grecia, car epoate fi admirat însă și la noi în Dobrogea, gușterul vărgat (Lacerta trilineata)

Tot portret, tot șopârlă, de data asta un recordman. Sau record lizard? Cea mai lungă șopârlă europeană, Pseudopus apodus, specie ce poate depăși 130-140 cm în lungime, cu coadă cu tot. Fotografiat pe malul lagunei Kalogera din Corint.

Închei pleiada de specii cunoscute cu o specie dragă mie: o ditamai colonia de flamingi (Phoenicopterus roseus), fotografiată în nordul Greciei pe un fundal deosebit, muntele Olimp (al doilea pisc muntos din Balcani si primul ca inălțime din Grecia). Așa specie, așa fundal!

Și o fotografie din inima coloniei, unde un juvenil face notă distinctă prin coloritul său cenușiu între frații lui mai mari, de un roz estetic, tipic speciei. Știu ce o să spuneți, de ce naibii nu o fi inceput cu ăștia? Știți bine de ce: nu există specii frumoase sau urâte, există doar oameni care nu le-au studiat în amănunțime :D. Parerea mea, parol!

[Va urma, că nu am terminat de prezentat speciile noi pe acest an 😀]

The post Câteva reușite recente din Balcani și împrejurimi #biodiversitate #expedition1001 appeared first on Doru Panaitescu.

Singur în pădure – o provocare acceptată… pe loc

$
0
0

Presupun ca stiti ca imi place viata dubla (de luni pana joi cu digital, cursuri si altele asemenea, de joi pana duminica, uneori cu intarzieri pana luni si chiar marti pe coclauri). Multa lume m-a intrebat daca sunt pregătit sa suprevietuiesc in salbaticie, iata ca am acum si ocazia sa vad daca ma descurc. Pe scurt, cei de la History România vor sa ma trimita 24 de ore intr-o padure sa vada daca supravietuiesc singur, pe modelul serialului lor „Singuri”, difuzat pe History România.

Pentru a putea participa, regulile sunt dure:

– trebuie sa iau la mine maxim 10 din 100 de obiecte dintr-o lista pusa la dispozitie de ei (din care eu am ales cutit, toporisca, ghem de sfoara, sac de dormit, bidon cu apă, biscuiți, o punguță cu stafide, cremene, cană de metal, lanterna mea Varta – „indestructibila”, cum o alint eu) plus, evident, hainele de pe mine.

– NU trebuie să iau cu mine nimic dintr-o lista cu obiecte interzise (de pilda chibrituri sau brichetă, busolă, GPS, arme de foc sau de orice alt tip, plasă de pescuit sau de prins animale, otravă sau alte substanțe chimice, ochelari de soare, soluție anti-insecte, hărți, produse cosmetice, atrape și chemători de animale, binoclu, barcă(!), tablete de purificare sau alte sisteme de purificare a apei etc)

Pentru securitate, voi avea din partea lor ruscac, lanterna frontala, o camera video mica cu husa cu tot, un kit de prim ajutor (garou, vata, bandaje, punga de plastic etc), o oglinda mica, o prelata pentru protejarea echipamentului video, o prelata de 2,25m x 2,25m, un tracker GPS pentru a putea fi localizat, o ratie de mancare de urgenta (apa si biscuiti – cate o portie).

Nu stiu unde voi fi dus, dar trebuie sa ma filmez singur cand imi fac adapost, aprind focul, caut si prepar ceva de mancare si cum supravietuiesc peste noapte. Sunt curios cum ma descurc, imi fac bagajul si am zbughit-o! Revin mâine cu detalii, evident, dacă supraviețuiesc!

The post Singur în pădure – o provocare acceptată… pe loc appeared first on Doru Panaitescu.

Viewing all 89 articles
Browse latest View live